severinaSeverina, foto Antonio Ahel/ATAImages

Nakon onemogućenog ulaska u Srbiju hrvatskoj pevačici Severini Vučković, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je izjavio da će ukinuti sve spiskove kontrole građana kada su verbalni delikti u pitanju. Međutim, kod nas ne postoji verbalni delikt, i postavlja se pitanje po kojoj osnovi je neko pravio te spiskove kad već nije Dačić.

On je napomenuo da Severina nije uhapšena jer verbalni delikt ne postoji, već joj je samo onemogućen ulazak u Srbiju.

Bivši načelnik Vojno-obaveštajne agencije Momir Stojanović kaže za Danas da Dačićeva namera da preispita pomenute spiskove ukazuje na to da je neko pre njega njih napravio.

„Ne bih se iznenadio da je to pravio gospodin Vulin. Pravljenje spiskova ljudi koji ne mogu da uđu u zemlju neizbežno podseća na neka davno prošla vremena“, kaže Stojanović.

Dodaje da bi u demokratskom društvu ulazak u zemlju trebalo da bude onemogućen samo onima koji su osuđivani, kažnjavani, koji su u bekstvu, nosioci terorističke aktivnosti ili za njih postoji indicija da oni podrivaju Ustavom utvrđeno društveno uređenje.

„A ta lestvica je toliko spuštena da svako ko nešto kaže protiv ove vlasti može potencijalno da se nađe na nekom spisku“, smatra Stojanović.

Napominje da u ozbiljnoj državi postoji nekoliko institucija i zakona koji definišu kome može biti zabranjen ulazak na teritoriju Srbije.

„To ne može biti stvar nečije volje ili političkog opredeljenja; u uređenim državama to mora biti stvar zakona,“ napominje Stojanović.

Ističe da u demokratskom svetu svako ima pravo na svoje stavove.

„Ako ćemo mi zabranjivati ulaz svakom stranom građaninu koji nešto ružno kaže o nama, mi ćemo se pretvoriti u Severnu Koreju“, ističe Stojanović.

Što se tiče konkretnog slučaja pevačice Severine Vučković, Stojanović kaže da se ona ne može tretirati kao da je napravila neko krivično delo ako ima stavove koji se ne slažu sa vlastima u Srbiji.

„Bojim se da smo ušli u neku višu fazu prilaska autokratskom režimu, kroz proganjanje novinara, privođenje aktivista i zabranu ulaska u zemlju stranim državljanima“, naglašava Stojanović.

Severinina advokatica Jasminka Biloš je objasnila da su pripadnici srpske policije pevačicu ispitivali o njenim izjavama i stavovima vezanim za Srebrenicu i genocid, ali da joj nisu rekli zašto smatraju da je potrebno obaviti razgovor, niti su joj rekli zašto su je teretili za bilo kakav verbalni delikt kažnjiv po propisima Republike Srbije.

„Tačno je da u Srbiji ne postoji verbalni delikt, kao i da nekome može da bude zabranjen ulazak u zemlju ukoliko postoji neki osnov za primenu tog diskrecionog prava“, kaže za Danas advokat Vladimir Terzić.

Međutim, kako kaže, Srbija se hvali slobodama, svojim gostoprimstvom, a onda ovakve mere primenjuje prema građanima drugih država po nekom nepisanom pravilu.

„To je neka mera kvazi retorzije, gde se odbijanje ulaska primenjuje po principu ‘ova/ovaj mi se ne sviđa, nešto je rekla/rekao protiv vlasti’ što nije po zakonu, pa se faktički vrši diskriminacija stranaca zbog verbalnog delikta“, objašnjava Terzić.

Dodaje da u Srbiju lako ulaze svetski poznati kriminalci koji, kako navodi, ovde postaju partneri nekim pripadnicima vlasti.

„Država kao opasne elemente označava razne pevačice iz regiona, zbog njihovih nespretnih izjava, ili, još opasnije, zbog podrške antilitijumskim protestima“, kaže Terzić.

On podseća da i dalje postoji takozvana „Crnogorska lista“ na koju policija ubacuje mnogo osuđenih lica iz Republike Srpske, kao i lica za koja se sumnja da su potencijalni izvršioci krivičnih dela terorizma ili opasnosti za bezbednost države.

„A tu se zapravo radi o sitnim kriminalcima, koji ne mogu da posete rodbinu u Srbiji“, ističe Terzić.

Prema njegovom mišljenju, ne postoji neki konkretan pravni put da se građani izbore sa samovoljom policije.

„Osim da neko iz vrha vlasti lice izbriše sa spiska po istom principu kako je i ubačeno na spisak, zloupotrebom položaja moći“, kaže Terzić.

Potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza, Milan Dumanović, izjavio je ranije za Danas da Zakon o strancima, članovi devet i 15, jasno reguliše koje lice može da uđe u Srbiju i koje institucije su nadležne.

„Nigde ne stoji da direktor BIA može da izda takvo naređenje; postoje nadležni organi koji se bave bezbednošću Republike Srbije, a to su ne samo BIA, već i Vojno-obaveštajna agencija i Vojno-bezbednosna agencija. Tako da te službe za zaštitu bezbednosti mogu da zabrane ulazak u Srbiju“, rekao je Dumanović.

Da bi se odlukom BIA nekome zabranio ulazak u našu zemlju, kako je objasnio tada naš sagovornik, potrebno je odraditi bezbednosnu procenu koju rade isključivo operativci BIA.

Pored Severine Vučković, u proteklih nešto više od godinu dana ulazak u Srbiju je zabranjen i pevačici Selmi Bajrami, kao i glumcu i književniku Feđi Štukanu.

U Štukanovom slučaju postojala je negativna procena bezbednosnog rizika pa je on zadržan na aerodromu i potom vraćen u BiH, a sve se odigralo godinu dana nakon što je Štukan posetio jedan od protesta „Srbija protiv nasilja“.

Selma Bajrami je tokom jednog nastupa u Sarajevu krajem 2023. godine šakama napravila znak dvoglavog orla za koji se smatra da predstavlja simbol „velike Albanije“ i zbog toga joj je navodno zabranjen ulazak u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari