– Najveće stranke u Severnoj Irskoj postigle su juče dogovor o prenosu policijskih i pravosudnih ovlašćenja sa Londona na Belfast, čime je okončan dugotrajni spor koji je pretio da izazove svrgavanje zajedničke vlade katolika i protestanata.

Sporazumom će biti omogućeno Severnoj Irskoj da prvi put dobije svog ministra pravosuđa, što se smatra jednim od najkrupnijih koraka ka konsolidaciji dogovora iz 1998, nazvanom „Dobri petak“, kojim je okončano tridesetogodišnje nasilje u kojem je život izgubilo 3.600 ljudi.

Analitičari ocenjuju da bi neuspeh pregovora izazvao porast nasilja i značio raspisivanje prevremenih izbora u britanskoj pokrajini gde vlast dele rimokatolički Šin Fejn i protestantska Partija demokratskih unionista (DUP). „Verujem da će parlament i političke institucije nastaviti da rade na osnovama jednakosti, poštenja i partnerstva“, navodi se u saopštenju Gerija Adamsa, predsednika Šin Fejna. Zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma izrazio je i lider DUP Piter Robinson, koji je kazao da je rukovodstvo stranke jednoglasno podržalo predočene predloge.

Dve stranke mesecima su se sporile oko prenosa ovlašćenja policijskih snaga i pravosuđa sa centralne vlade u Londonu na pokrajinsku mešovitu vladu u Belfastu. Pregovori su zapali u ćorsokak zbog neslaganja pregovaračkih strana oko datuma prenošenja ovlašćenja, kao i oko uspostavljanja komisije za nadgledanje parada, koje predstavljaju deo kulturne tradicije, ali i način za iskazivanje političkih stavova. Te manifestacije uglavnom organizuje DUP, dok se Šin Fejn oštro protivi organizovanju parada jer smatra da predstavljaju vid diskriminacije i nasilja nad katolicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari