SAD su optužile Severnu Koreju da pomaže Siriji da izgradi nuklearni reaktor „koji neće biti korišćen u miroljubive svrhe“. Sirija mora da „dokaže da je čista“ kada je njen tajni nuklearni program u pitanju, navodi se u saopštenju iz Bele Kuće koje je izdato pošto su zvaničnici američke Centralne obaveštajne agencija (CIA) obavestili članove Kongresa o navodnim planovima Sirije.

SAD su optužile Severnu Koreju da pomaže Siriji da izgradi nuklearni reaktor „koji neće biti korišćen u miroljubive svrhe“. Sirija mora da „dokaže da je čista“ kada je njen tajni nuklearni program u pitanju, navodi se u saopštenju iz Bele Kuće koje je izdato pošto su zvaničnici američke Centralne obaveštajne agencija (CIA) obavestili članove Kongresa o navodnim planovima Sirije. Ovaj dokument obelodanjen je odmah nakon sastanka zvaničnika iz SAD i Pjongjanga na kojem je glavna tema bila nuklearni program Severne Koreje.
CIA je Kongresu dostavila i fotografije za koje Vašington tvrdi da predstavljaju dokaz da su Severnokorejanci radili u tajnoj nuklearnoj centrali u Siriji. Obaveštajna služba takođe je saopštila da na jednoj od fotografija direktor nuklearne elektrane u Severnoj Koreji i predsednik Sirijske komisije za atomsku energiju stoje jedan pored drugog u nuklearnoj centrali u Siriji. Na fotografijama se takođe može uočiti neobična sličnost između objekta u Siriji i onog u Jongbjonu, tvrde zvaničnici SAD.
U međuvremenu, vrhovni izaslanik za nuklearni program iz Južne Koreje Kim Suk rekao je da su ove optužbe o nuklearnoj saradnji Severne Koreje i Sirije osnovane, te zahtevao od Pjongjanga da ispuni svoje obećanje i objavi sve nuklearne aktivnosti. Sirija je, međutim, više puta negirala optužbe da ima nuklearni program za proizvodnju oružja kao i da sarađuje sa Severnom Korejom u cilju izgradnje nuklearnog reaktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari