Vlasti Severnog Kipra obelodanile su planove o izgradnji luksuznih hotela i šoping molova, što bi trebalo da omogući državi koju priznaje samo vlada u Ankari da postane Las Vegas Mediterana. Prvi korak ka ostvarenju tog cilja predstavljaće otvaranje hotela i kazino kompleksa „Kratos premijum“ u primorskom gradu Kireniji, čija vrednost se procenjuje na 220 miliona dolara.

Mada je protokolom bilo predviđeno da američka zvezda Dženifer Lopez održi koncert u okviru te svečanosti, poznata glumica i pevačica otkazala je nastup posle žestokih kritika koji su joj uputili kiparski Grci. Analitičari ocenjuju da je talas investicija izazvao gnev stanovnika južnog dela podeljenog ostrva, koji tvrde da nedavno izabrani predsednik Severnog Kipra Derviš Eroglu želi da izoluje enklavu. U tom kontekstu, navodi se da će dolazak biznismena i turista u nepriznatu državu smanjiti pritisak na Sever da uspešno okonča pregovore o ujedinjenju Kipra.

Sedamdesetdvogodišnji Eroglu poznat je po tvrdokornim stavovima i nedavno je upozorio svetsku javnost da „ističe vreme“ za pronalaženje rešenja putem mirovnih pregovora. „Kiparski Grci ne vole ništa da dele, i ovo je poslednja šansa budući da pregovori traju već godinama“, izjavio je nedavno. Štaviše, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun upozorio je prošlog meseca suprotstavljene strane da će postojeća runda pregovora biti okončana krajem godine i da treba da pokušaju da usaglase stavove, a vođa kiparskih Grka Dmitris Hristofijas apelovao je na Tursku da spase mirovnu inicijativu.

Novi zastoj u pregovorima ne bi išao u prilog ni kiparskim Grcima koji i dalje maštaju da će im biti vraćena imovina koju su izgubili nakon podele ostrva 1974. i turske invazije na Sever. „Stotine hiljada kiparskih Grka koji su isterani iz svojih domova traže pravdu“, izjavio je Petar Druciotis, predsednik Britanske federacije Kiprana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari