Sa Crvenom zvezdom Milivoje Vitakić osvojio je sijaset trofeja od 1999. godine, pre nego što je 2004. odlučio da spakuje kofere i karijeru nastavi upravo u Lilu. Poslednji srpski igrač, koji je nastupao za „severnjake“ , koji je sada fudbaler Grenobla, rado se odazvao našem pozivu da prokomentariše svoju bivšu ekipu.

– Moj nekadašnji klub je veliki favorit u duelu sa Sevojnom, međutim, u fudbalu je sve moguće. Iako „valjaoničari“ imaju male šanse na papiru to ne umanjuje mogućnost da uhvate favorita na „krivoj nozi“. Naš tim mora igrati strpljivo pre svega jer teško da može izdržati ritam ukoliko se upusti u trčanje za fudbalerima Lila. Šansa se mora tražiti u kontranapadu, eventualnom prekidu i inteligentnoj igri kakvu je Sevojno pokazalo u duelu sa Kaunasom u Litvaniji. Nikako se Sevojničani ne smeju otvoriti i sjuriti na gol Francuza, jer to može biti pogubno. Ukoliko pruže 101 odsto svojih mogućnosti „jarčevi“ se mogu nadati uspehu u prvoj utakmici – navodi Vitakić.

Koje su po vama glavne vrline, a koje mane ekipe sa Metropol stadiona?

– Većina momaka koji trenutno igraju za Lil u klubu su skoro tri godine i stvarno svakog poznajem u dušu. Igraju atomski fudbal, sa dosta trčanja i prodiranja po bokovima protivnika. Osnov njihove igre predstavlja stvaranje viška igrača na bokovima i ukoliko Sevojno ne bude dobro udvajalo te igrače neće valjati za naš klub. Posebno bih izdvojio sjajnog tehničara, Poljaka Obernjaka, kao i neverovatno brzog i korpulentnog defanzivca Ramija, po mom mišljenju trenutno najbolje fudbalere u timu Lila. Ukoliko do kraja prelaznog roka niko ne napusti tim Lil će biti i jedan od favorita za osvajanje mesta u francuskoj ligi koje obezbeđuje kvalifikacije za Ligu šampiona sledeće sezone. Šansa „jarčeva“ može biti i nedostatak svežine kod mog bivšeg kluba, koji je tek nedavno okončao pripreme. Naravno, bilo bi dobro za Sevojno da ih Francuzi ne shvate ozbiljno, pa da dođe do opuštanja u njihovim redovima…

Da li mislite da će Lilu nedostajati pojačanje iz Paris Sent Žermena golman Londro?

– Ne, jer svaki tim u Francuskoj uvek ima 25 igrača, na svakoj poziciji po dvojicu podjednakih kvaliteta, spremnih uvek da uskoče u tim. Trener Gomes forsira sistem rotacije fudbalera i zato sam siguran da bilo ko da stane na gol neće prokockati poverenje stručnog štaba. Mislim da je bliži mestu u startnih 11 Ludovik Butela, bivši golman Valjadolida. Sevojno ne bi trebalo da se obazire na to ko će igrati, a ko neće u sastavu Lila, njima je bitno da izađu na teren i čvrstom igrom stignu do pozitivnog rezultata pred revanš u Francuskoj – zaključio je prvotimac Grenobla, naš Milan Vitakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari