Sud u Ekvadoru kaznio je američku naftnu kompaniju Ševron sa 8,6 milijardi dolara zbog zagađivanja velikog dela teritorije te države u oblasti Amazona. Korporacija Teksako, koja se 2001. spojila s Ševronom, optužena je za odlaganje ogromne količine toksičnog materijala u neobeležene jame i reku Amazon između 1972. i 1992.


Organizacije za zaštitu životne sredine tvrde da su uništeni usevi u Ekvadoru, ubijene domaće životinje, te da je povećan broj obolelih od kancera u zagađenoj oblasti. Kompanija Ševron najavila je žalbu. S druge strane, Pablo Fahardo, advokat koji je zastupao više od 30.000 građana Ekvadora, opisao je odluku suda kao trijumf pravde nad zločinom koji je počinio Ševron i nad ekonomskom snagom te kompanije. „Ovo je značajan korak, ali tražićemo još oštriju kaznu imajući u vidu razmere štete „, izjavio je Fahardo za Bi-Bi-Si.

Suđenje u Ekvadoru počelo je 2003, posle gotovo decenije suđenja u Sjedinjenim Državama i odluke apelacionog suda u SAD da slučaj treba da bude rešen u toj zemlji. Aktivisti ekoloških organizacija izrazili su nadu da će najnovija presuda primorati kompanije u državama u razvoju da počnu da primenjuju iste standarde u zaštiti životne sredine koji se poštuju u industrijalizovanom delu sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari