Jesen u Čačku protiče u štrajkovima radnika u privatnim fabrikama koji ne primaju redovno plate i protestu onih koji su u Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) dobili otkaz. Oko polovina zaposlenih u Zavodu pre nedelju dana dobila je otkaze, ali i naredbe da se odmah udalje sa radnog mesta i razduže opremu i alat.

Radnici ističu da su jedan po jedan pozivani kod načelnika i da im niko ništa nije objasnio, niti su bili upoznati šta će dalje biti sa njima. Među otpuštenim radnicima su i majstori i inženjeri, režijski radnici, invalidi rada, bračni parovi, žene sa malom decem, kao i brojni radnici koji se nalaze pred prenzijom… Za vikend su ih iz bivše firme pozivali telefonom, čak i u večernjim satima, da dođu i sa portirnice uzmu rešenja o prestanku radnog odnosa, u kojima se navodi da će dobiti otpremnine u visini 12 bruto mesečnih plata. U rešenjima nije pisalo da su proglašeni tehnološkim viškom. Prilikom preuzimanja rešenja morali su da potpišu izjave da neće podnosti nikakve tužbe protiv Zavoda.

Potom su, u ponedeljak, počeli protesti oko 100 otpuštenih radnika ispred Tehničko-remontnog zavoda, koji je zatvorio i zaključao kapije i proglasio kolektivni godišnji odmor. Radnici su na protestu isticali da se u Zavodu odavno pričalo o reorganizaciji firme i smanjenju broja radnika, kao i da će višak radnika dobiti otpremnine, ali da se oni o tome nisu izjašnjavali i da im to niko od rukovodstva nije zvanično objasnio. Oni su istakli da protestuju pre svega zbog načina na koji su udaljeni iz firme, zbog toga što je sve urađeno u tajnosti i što socijalna karta nije uzimana u obzir.

Radenko Lazović, koji je u Zavodu bio zaposlen 36 godina i invalid je rada, rekao je da će iz protesta vratiti orden za rad koji je od predsednika države dobio pre sedam godina. U Tehničko-remontnom zavodu nije bilo sindikalnog organizovanja radnika, a Dragutin Đurovićkaže da je poslednjih godina više puta pokušavao da formira sindikat, ali da je rukovodstvo Zavoda to sprečavalo. Radnici, ali i novinari, tražili su razgovor sa direktorom, pukovnikom Vojislavom Milinkovićem, ali im to nije bilo dozvoljeno.

Drugog dana protesta direktor je primio delegaciju radnika na razgovor, na inicijativu gradonačelnika Čačka Velimira Stanojevića, koji je dan ranije primio nezadovoljne radnike.

Trećeg dana protesta, radnici su formirali inicijativni odbor za zaštitu prava i interesa radnika, koji je zatražio prijem kod ministra odbrane od koga traže da preispita poslovanje Zavoda i način na koji je 361 radnik otpušten kao višak. Istog dana direktor je konačno dao izjavu novinarima u kojoj je odbacio sve optužbe radnika i kazao da je 361 radnik otpušten kao tehnološki višak u sklopu transformacije Zavoda u vojnu ustanovu. Rekao je i da je sve urađeno po instrukcijama Ministarstva odbrane, da je bilo „transparentno i postupno“, te da su radnici godinu dana ranije znali da će određen broj biti proglašen za tehnološki višak. Prema rečima direktora, ustanovljeno je 12 kriterijuma po kojima su birani radnici koji će biti otpušteni, a da je osnovni kriterijum za odluku o otpušanju bila stručnost i sposobnost za prihvatanje novih tehnologija.

Jubilej i gala ručak

Tehničko-remontni zavod, u kome su ostala 452 radnika, od 1. novembra je odlukom Vlade Srbije postao deo Ministarstva odbrane, što direktor ustanove smatra istorijskim trenutkom za Čačak. Ta ustanova se bavi tehničkim održavanjem i generalnim remontom sredstava borbene tehnike. U septembru ove godine Tehničko-remontni zavod proslavio je 83 godine postojanja, uz svečani, gala ručak za brojne zvanice u restoranu motela Livade. Toga dana rukovodstvo je isticalo da ta ustanova uspešno posluje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari