Share fondacija: Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima predviđa uvođenje biometrijskog nadzora 1Foto: Pixabay/ riko000 (Ilustracija)

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima koji će narednih nedelja biti tema javne rasprave u sebi sadrži odredbe koje uređuju biometriski nadzor građana, saopštila je Share fondacija.

Polazeći sa pozicije da se apsolutno protive svakom korišćenju biometrijskog nadzora u javnim prostorima iz SHARE fondacije su istakli da će tokom javne rasprave pokušati da u što većoj meri utiču da tekst koji će da bude upućen u skupštini štiti prava građana.

– Pozivamo predstavnike civilnog sektora, akademske zajednice, stručne javnosti, medijskih i novinarskih udruženja, kao i sve građane da se uključe u proces javne rasprave kako bi front protiv masovnog biometrijskog nadzora naših (u)lica bio što širi i inkluzivniji, naveli su u saopštenju.

Share fondacija je istakla da je pisanju nacrta zakona o unutrašnjim poslovima i drugih zakona prethodio proces konsultacija sa predstavnicima civilnog društva. Od septembra 2021. godine do novembra ove godine organizovano je sedam takvih sastanaka na kojima su predstavnici fondacije ukazivali da nisu ispunjeni uslovi neophodnosti i proporcionalnosti za korišćenje biometrijskog nadzora.

Oni su u saopštenju naglasili da je u maju ove godine MUP pripremio nacrt Procene uticaja obrade biometrijskih podataka, a u novembru i noviju verziju nacrta. U Share fondaciji su naglasili da u ovoj proceni suštinska pitanja nisu adresirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari