Šifre roditeljima za esDnevnik u drugom polugodištu 1Foto: FreeImages / Piotr Lewandowski

Nalozi za pristup elektronskom dnevniku biće podeljeni roditeljima u drugom polugodištu i oni će moći da vide ocene, izostanke i druge podatke samo za svoju decu, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Iz tog ministarstva poručuju da je pilot projekat eProsveta, koji se od septembra primenjuje u 200 osnovnih i srednjih škola, tokom prvog polugodišta dao izuzetne rezultate.

“Primenom elektronske evidencije vreme koje nastavnici troše na administraciju smanjeno je za više od 50 odsto, a njihove digitalne kompetencije su podignute. Broj izostanaka je prepolovljen u odnosu na prvo polugodište prošle godine, jer sistem esDevnika prati napredak svakog učenika i obaveštava razrednog starešinu, direktora i pedagoga kada se učenik približi alarmantnim granicama u broju izostanaka”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se i da su prijave za neadekvatno ocenjivanje u školama u kojima se koristi elektronski dnevnik svedene na minimum, te da je upućena samo jedna, dok ih je lane bilo 12. Na to je, kako kažu, uticala obaveza nastavnika da osim ocene upisuje i šta je učenik odgovarao i šta bi trebalo da uradi kako bi ocenu popravio.

Od početka ove školske godine Ministarstvo prosvete je intenzivno radilo na unapređenju tehničkih uslova u školama i obukama nastavnika kako bi u servise eProsvete, a prevashodno u projekat esDnevnika bile uključene sve zainteresovane škole. Narednih dana biće okončan četvrti ciklus obuka nastavnika, a po završetku još dva, u Nišu i Kragujevcu, u više od 500 osnovnih i srednjih škola steći će se uslovi za elektronsko vođenje evidencije, navode u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari