Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić poslao je prošle sedmice konja lipicanera lideru Libijske Arapske Džamahirije Moameru el Gadafiju, iako o tome ne postoji odluka niti je poklon prijavljen nadležnoj komisiji.

Silajdžić se na ovaj način pokušao dodvoriti Gadafiju i izgladiti spor oko nevraćenog kredita Libiji, pošto je Silajdžić1991. u ime BiH od Libije uzeo kredit od 12,5 miliona američkih dolara koji nikada nije vraćen, piše Glas Srpske.

– Komisiji za javne nabavke Predsjedništva BiH nije prijavljen nikakav konj lipicaner, što znači da takav poklon niko od članova Predsjedništva nije mogao da kupi i pokloni u ime tog tijela – rekao je član Komisije i savjetnik za ustavnopravna pitanja člana Predsjedništva BiH iz RS Boris Buha.

Đorđe Latinović, savjetnik za informisanje u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, rekao je da ne postoji odluka Predsjedništva o kupovini lipicanera za poklon predsjedniku Libije.

U kompaniji „Širbegović“, u čijem je vlasništvu lipicaner bio do poklanjanja, navode da je, u stvari, „firma ’Širbegović’ Gadafiju poklonila konja“.

– Silajdžić, kao ličnost koja ima odlične poslovne kontakte s Libijom, trebalo je da bude samo posrednik – rekla je portparol te kompanije Azra Mustajbašić. Konj, kao i svaki poklon, morao je da bude knjižen u Predsjedništvu.

Konj lipicaner, kojeg je Silajdžićposlao libijskom lideru, izuzetne je vrijednosti, jer je prvak u maratonu na 40 kilometara. U Beču je završio svjetski poznatu školu jahanja. Konj je do sada bio u vlasništvu poznatog privrednika Faruka Širbegovića iz Gračanice, navedeno je na sajtu Predsjedništva BiH.

Iz Silajdžićevog kabineta saopšteno je da je ovo znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku BiH i njenim građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari