Centar modernih veština, Mreža „Žene protiv nasilja“ i Autonomni ženski centar organizovali su juče na beogradskom Trgu republike skup „Milijarda ustaje za pravdu“ i pozvali žene koje su pretrpele nasilje da svoje priče ispričaju na politički angažovan način, kroz umetnost, ples, proteste, javne govore, svedočenja ili na bilo koji drugi način.

„Tu smo da ih čujemo i podržimo“, poručili su organizatori i ukazali da su se ovom pozivu pridružili aktivisti u 170 zemalja na šest kontinenata, uključujući i sve zemlje iz okruženja.

Zaštitni znak kampanje bila je koreografija učesnika uz pesmu „Pokidaj lance“ (Break the chain), koja je izvođena nekoliko puta. Među transparentima bili su i „Prijavi nasilje“, „Za život bez straha i nasilja“, „NE znači NE“ i „Silovanje je zločin“. Skupom „Milijarda ustaje za pravdu“, organizatori su od države zatražili da preduzme efektivne i efikasne mere radi zaustavljanja i kažnjavanja svih oblika nasilja prema ženama i da primeni Konvenciju Saveta Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja prema žena i u porodici. „Dajemo državi godinu dana da ispuni naše zahteve“, poručili su organizatori skupa.

Nevena Petrušić, poverenica za ravnopravnost, rekla je da nasilje nad ženama treba posmatrati kao društveni problem i da je potrebno uhvatiti se u koštac sa uzrocima nasilja, a ne samo suzbijati ga kažnjavanjem. Saša Janković, zaštitnik građana, istakao je da borbu protiv nasilja treba učiniti svakodnevnom, i da se ne svodi jedino na sudske procese. „Nema opravdanja za nerad državnih organa“, naglasio je Janković, dodajući da bi konačno trebalo pričati o ljudskoj bezbednosti umesto o državnoj.

Sa skupa je poručeno da jedna od tri žene na svetu tokom života bude pretučena ili silovana, kao i da su 2013. u Srbiji ubijene 43 žene od partnera ili člana porodice. U 2012. je evidentirano 9.325 žrtava nasilja u porodici, ali je izrečeno svega 380 presuda iste godine. Organizatori su prvobitno planirali skup ispred Palate pravde, ali Viši sud u Beogradu za to nije dao saglasnost. U Srbiji, pored Beograda, za pravdu za žene koje su pretrpele nasilje „ustali su“ i Bujanovac, Vlasotince, Zemun, Kraljevo, Kikinda, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Bečej i Novi Pazar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari