Manifestacije povodom Dana državnosti Crne Gore, u Pljevljima su počele polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora na Stražici. Pored vijenaca lokalne uprave i Vojske Crne Gore, vijence su položile i lokalne političke partije.


Okupljene je pozdravio predsjednik Opštinske organizacije saveza boraca NOR-a, Vidoje Despotović, a u ime OOBNOR-a skupu se obratio član opštinskog predsjedništva Mišo Zečević.

„Rezultate Narodnooslobodilačke borbe priznaje cijeli antifašistički svijet, a ozbiljna istoriografija koja počiva na činjenicama vrednovala je to vrijeme i događaje. Svjedoci smo pokušaja, a ponegdje i kratkoročno uspješnih, prekrajanja činjenica od strane epizodista, koji tobož otkrivaju skrivene stranice istorije, sa ciljem da falsifikatima rehabilituju pomoćne snage okupatora i njihove glavešine. Istina o tim događajima je jedino i pravo ljekovito sredstvo i sve sem nje ima alternativu. Mrtvi slobodari koji počivaju na ovom mjestu i ako ćute, to ne dozvoljavaju, jer njihov podvig i ideali za koje su se borili, žive u podsvijesnim dubinama duše naroda. Zato treba češće isticati simbole pobjede iz Drugog svjetskog rata, jer su simboli svojevrsna riznica zajedničkog nam pamćenja, koji ukazuju čemu treba težiti i prema čemu treba biti oprezan“, u obraćanju istakao je Zečević. U ime lokalne uprave, skupu se obratio podpredsjednik opštine Avdo Ajanović.

„Prije 133 godine, na inicijativu velikih sila predvođenih Austrijom i uz saglasnost Rusije, 13. jula 1878. godine, na Berlinskom kongresu, Crnoj Gori je priznata nezavisnost i ona se našla na 27 mjestu liste nezavisnih država svijeta.

Na isti dan prije 70 godina generacije crnogorskih građana, pripadnika svih vjera i nacija krenule su na opštenarodni ustanak protiv fašizma. Otvorena je nova stranica istorije kojoj su Pljevlja i Pljevljaci dali ogroman doprinos, 1900 građana i 567 boraca, koji su položili svoje živote u borbi za slobodu.

Naše generacije su pokazale da se velika djela mogu stvarati bez pobjednika i pobijeđenih, što smo dokazali 21. maja 2006. godine.

Generacije iz 13. jula 1941. godine imale su ogromnu hrabrost i ljubav prema svojoj rodnoj grudi, znale su i umjele, a ubijeđen sam da ćemo znati i mi uvođenjem Crne Gore u porodicu modernih i evropskih država“, istakao je Ajanović.

Na kraju programa predsjednik OOBNOR-a Vidoje Despotović je pozvao prisutne na nastavak druženja jer je za 14. jul najavljena posjeta opštinskih boračkih organizacija iz Srbije, iz Pirota, Knjaževca, Babušnice i Prijepolja, kao i iz Berana, Mojkovca i Bijelog Polja, čiji se posmrni ostaci 118 njihovih boraca nalaze u kripti spomenika na Stražici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari