Kako povećati energetsku efikasnost, smanjiti troškove poslovanja i pri tome zaštiti životnu sredinu, u vremenu globalne ekonomske krize bila je tema na Simensovoj prezentaciji o rešenju za energetsku efikasnost opštine Inđija, održanoj ovih dana. Po rečima predsednika opštine Inđija Gorana Ješića o ovome se većduže vremena razmišlja u inđijskoj lokalnoj samoupravi.


– Više godina unazad mi razmišljamo i radimo u skladu sa energetskom efikasnošću i merama uštede energije. Uradili smo gasifikaciju cele opštine, svih ustanova, zamenjena je stolarija, postavljeni regulatori na radijatore, rekonstruisali smo javnu rasvetu, gradimo sportsku halu koja će koristiti održive izvore energije. Razmišljamo i o osnivanju Fonda za uštedu energije, a da li ćemo to i ostvariti zavisi od toga koliko će biti smanjeni transferi prema opštinama i koliko ćemo sredstava imati u budžetu. U mnogim od projekata koje planiramo Simens će biti naš partner – rekao je predsednik opštine Inđija Goran Ješić.

– Ono što će ubuduće određivati naš život jesu resursi sa kojima raspolažemo, na čemu treba da radimo da ne bismo zavisili od političko-ekonomskih odnosa drugih zemalja, kao što je to bilo zimus sa ruskim gasom – rekao je generalni direktor „Simensa“ Tihomir Rajlić. Prezentaciju direktorima javnih i privatnih preduzeća držao je Dušan Muškatirović, direktor sektora za energetiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari