Simfonija trona i krsta: Reakcije na odluku crnogorske Vlade da mitropolitu Amfilohiju podignu spomenik 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Vlada Crne Gore dala je saglasnost Opštini Berane za izgradnju spomenika bivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji je preminuo 2020. godine. Ova odluka izazvala je podeljene reakcije među predstavnicima vlasti ali i široj javnosti kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji.

Reč i delo mitropolita Amfilohija različito su tumačeni i za njegovog života, a shodno time i odluka o podizanju spomenika njemu u čast.

Nastavnik filozofije Saša Milenić ocenjuje za Danas da je naša globalizovana, postmoderna sadašnjost, dovela u pitanje sve strategije smisla i osmišljavanja čoveka, zajednice i planova vremena.

– U tom kontekstu i kulturu pamćenja i same gestove kolektivnog obeležavanja i spomenika. Ovu odluku vidim kao zrelu na tom nivou. Vlada CG time poručuje da će CG preživeti i nadživeti globalizaciju. Sam izbor ličnosti i vrednosti je nešto što poziva na napor razumevanja, a ne bagatelizacije – ukazuje Milenić.

Stručnjak za energetiku, Miloš Zdravković, za Danas kaže da je bio veoma radostan kada je čuo tu vest.

– Nisam krio zadovoljstvo kada sam pročitao vest da će Vlada Crne Gore podići spomenik mitropolitu Amfilohiju. Smatram da je on za života, svojim delom digao sebi spomenik, i zaslužuje da pored toga što će dobiti spomenik u glavnom gradu Crne Gore, za zasluge koje je imao i za crkvu i naš narod, dobije takođe, spomenik i u Beogradu – ukazuje Zdravković.

Sa druge strane, sociolog kulture Đokica Jovanović, navode da je Amfilohije Crnogorcima napravio državu, a oni njemu dižu spomenik.

– Zar nije Vlada Crne Gore, koliko se sećam, nakon pada Mila Đukanovića, dogovarana u manastiru Ostrog, koji nije mesto za takve dogovore? Uostalom, od 90-tih naovamo postoji simfonija trona i krsta, a sekularna država postoji samo u Ustavu. I mi nismo po tome jedinstveni, to je sve češća situacija i u svetu, pa bi se moglo reči da Srbija i druge zemlje Blakana prate trendove – smatra Jovanović.

On dodaje da u slučaju ovog spomenika postoji još jedna dimenzija – demonstracija snage Srbije, koja se širi i van njenih državnih granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari