Za ratni zločin nad Romima, tokom rata u BiH, pred Specijalnim sudom Zoran Stojanović i Zoran Đurđević osuđeni su na 20 godina zatvora, a Tomislav Gavrić i Zoran Alić na 10. Na po pet godina osuđeni su Dragana Đekić i Šević Đorđe, a na dve Damir Bogdanović, koji je u vreme rata bio maloletan. On je sin prvooptuženog Sime Bogdanovića, koji je preminuo tokom procesa, dok je grupa osuđenih pripadala paravojnoj formaciji „Simini četnici“.


U nepojmljivo surovom pohodu, oni su prema navodima optužnice, 1992. prvo eksplozivom srušili džamiju u selu Skočić kod Zvornika, grupno silovali tri devojčice od 13 do 15 godina, koje su kasnije dugo vremena držali u seksualnom ropstvu, a jednu osobu masakrirali odsecanjem penisa. Naredne noći su u selu Hamzići mučili, opljačkali i masovno pogubili 27 članova romskih porodica Aganović i Ribić, među kojima sedmoro dece starosti od dve do 13 godina, a jednu devojčicu pre ubistva grupno silovali. Masakr je preživelo samo „dete koje je u redu za likvidaciju tražilo svoju majku“ i koje je preživelo ranjavanje.

Ovaj danas odrasli mladić, koji je jedini dolazio na suđenja od predstavnika oštećenih, bio je i jedini rođak žrtava koji je juče došao na izricanje presude, i saslušao je odluku sudskog veća vidno uznemiren. U publici je još bila nekadašnja predsednica FHP Nataša Kandić, kao i mladi aktivisti nevladinih organizacija koje se bore za ljudska prava. Okrivljeni Gavrić uz dozvolu predsedavajućeg sudskog veća Rastka Popovića, napustio je sudnicu pre čitanja obrazloženja presude. Svi osuđeni ostaće na slobodi do pravosnažnosti presude, a u kaznu im se uračunava i vreme provedeno u pritvoru.

Predmet „Skočić“ povezan je sa još četiri predmeta ratnih zločina nad civilima u okolini Zvornika, sa ukupno 923 žrtve.

Vekarić: Pravda delimično zadovoljena

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je da je pravda delimično zadovoljena i da je teško izraziti zadovoljstvo bilo kakvom presudom kada je reč o tako surovim zločinima. „Teško je izraziti zadovoljstvo kad čujete da neko ubije decu od dve do 13 godina, trudnicu i još 20 ljudi i ko pljačka i siluje. I maksimalne kazne koje su izrečene predstavljaju simboliku za žrtve. Ali, ova presuda jeste poruka sudskog veća da se takvi zločini ne smeju nikada ponoviti i da svi koji su takve stvari radili, nama danas nisu potrebni na slobodi“, kaže Vekarić. Prema njegovim rečima Tužilaštvo će odlučiti da li će se žaliti na presudu, pošto dobije pisano obrazloženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari