Simišić o tužbi protiv „Kopaćemo“: Ne postoji volja tužilaštva da reši slučaj 1foto: Milan Maričić/ATAImages

Aktivista „Eko straže“ Bojan Simišić, govoreći o tome što je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog pokretanja sajta „Kopaćemo“, na kojem su označeni kao „ekološki teroristi“, kaže da ne postoji volja tužilaštva da reši slučaj, jer se iza toga nalazi politička pozadina. Takođe je rekao da Srbija polako postaje Belorusija i da su aktivisti sve ugroženiji.

Filipović i Simišić, koji su na sajtu „Kopaćemo“ na spisku navodnih ekoloških terorista, podneli su 9. septembra krivičnu prijavu protiv NN osobe za koju sumnjaju da je sastavila taj spisak.

Pokret „Kopaćemo“, anonimne grupe građana, prethodno je objavio na svom sajtu spisak ekoloških terorista, koji, kako su naveli, ima za cilj da identifikuje pojedince koji primenjuju taktike ekološkog terorizam.

„U rešenju na četiri strane, koje nismo ni očekivali da ćemo dobiti, jer neke krivične prijave koje smo podneli i dalje stoje u fioci. Nismo dobili odgovor. Ovaj put je tužilaštvo odgovorilo po ekspresnoj proceduri, u roku od sedam dana. Tu stoji da ne žele da se bave osobom koja je napravila registar, već odbacuju i krivično delo usled nedostataka elemenata tog dela. Oni preporučuju da to lice tužimo privatnom tužbom“, naveo je Simišić, prenosi N1.

Navodi da tužilaštvo ne želi da reči slučaj, jer postoji politička pozadina.

„Smatramo da postoji mogućnost njihove strane. Odeljenje za visoko-tehnološki kriminal ima prilično prostu proceduru saznavanja IP adresa. Mislim da ne postoji volja tužilaštva da to izgura, jer politička pozadina stoji iza toga. To samo dokazuje da su aktivisti i dalje najugroženija grupa ljudi u Srbiji. Iako nismo čista diktaatura, hibridni smo sistem ali polako postajemo Belorusija. Situacija po aktiviste će biti gora. Potrebna je podrška javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari