Iz istražnog pritvora juče je pušten da se brani sa slobode Novak Purić, sin Sreta Purića, bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Novak je optužen za falsifikovanje službenih dokumenata, dok je njegov otac u pritvoru zbog korupcije. Sa Novakom Purićem iz pritvora je izašao i Vladimir Dimitrijević, takođe optužen u slučaju podmićivanja profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Iz istražnog pritvora juče je pušten da se brani sa slobode Novak Purić, sin Sreta Purića, bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Novak je optužen za falsifikovanje službenih dokumenata, dok je njegov otac u pritvoru zbog korupcije. Sa Novakom Purićem iz pritvora je izašao i Vladimir Dimitrijević, takođe optužen u slučaju podmićivanja profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Purić i Dimitrijević pušteni su posle rasprave Krivičnog veća, pošto se istražni sudija Okružnog suda u Smederevu Predrag Lukić nije složio sa stavom javnog tužioca koji se protivio tom zahtevu.
Lukić je Beti rekao da je juče saslušana Vesna Vasić, jedini svedok krivičnih dela koja se stavljaju na teret Puriću i Dimitrijeviću.
– Pošto je ona saslušana, optuženi ne mogu da utiču na svedoka, pa je time prestala potreba za njihovim pritvorom – naveo je Lukić.
Protiv Purića i Dimitrijevića vodi se istraga zbog krivičnih dela za koja se može izreći kazna do pet godina zatvora. Purić je optužen za falsifikovanje službenih isprava, a Dimitrijević i za zloupotrebu položaja.
– Za takva krivična dela nije moguće produžiti pritvor više od tri meseca – izjavio je sudija Lukić i dodao da bi Puriću pritvor istekao 5. juna, a Dimitrijeviću 20. juna i da bi njih dvojica svakako tada morali biti pušteni da se brane sa slobode.
Novak Purić je na sva pitanja u istrazi tvrdio da je polagao i položio ispit u Beogradu, ali da se ne seća kada je to bilo, koju je ocenu dobio, niti imena profesora kod kojeg je polagao, rekao je ranije istražni sudija.
Dimitrijević, diplomirani pravnik iz Velike Plane, bio je zaposlen u Opštinskom sudu u tom mestu. Njemu se stavlja na teret da je dao 1.000 evra posredniku kako bi položio dva ispita. Posrednik je bio ranije pritvoreni Saša Jovanović iz Donje Livadice.
Čitav slučaj korupcije otkriven je kada je Jovanović jednom inspektoru policije ponudio diplomu Pravnog fakulteta, u zamenu za odustajanje od krivične prijave koja ga tereti za druga nedela. U slučaju korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu optuženo je 17 predavača te ustanove, kao i nekoliko njihovih pomagača i posrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari