Tajlandska premijerka Jingluk Šinavatra odbacila je zahtev učesnika antivladinih protesta da podnese ostavku i da se formira „narodni savet“, a masovne demonstracije u Bangkoku nastavljene su i juče. „Spremna sam da učinim sve kako bi narod bio zadovoljan. Međutim, sve što radim kao premijerka mora biti u skladu sa Ustavom“, rekla je juče Šinavatra u prvom televizijskom obraćanju od subote i dodala da je otvorena za pregovore.


Šinavatra je u subotu nameravala da da intervju za medije u sedištu policije Bangkoka, ali je bila primorana da ga napusti jer su demonstranti pokušali da provale unutra. Od tada nije bilo poznato gde se ona nalazi.

Bi-Bi-Si je javio da je na ulicama juče bilo manje demonstranata nego prethodnih dana, ali da su bili nasilniji nego za vikend.

Premijerka je izjavila da neće dozvoliti da se na učesnike protesta primenjuje sila. „Vojska se postavila kao neutralna i želi da se situacija reši mirnim putem. Verujem da niko ne želi da se ponovi istorija tokom koje su ljudi patili i gubili živote“, dodala je Šinavatra. Komandanti vojske su se dogovorili da rasporede vojnike i podrže policiju pod uslovom da ne nose oružje i stoje iza pripadnika snaga bezbednosti koje obezbeđuju glavne Vladine kancelarije. U protestima tokom vikenda poginule su tri osobe, a 103 je povređeno. Protesti traju već desetak dana i u njima je učestvovalo i do 100.000 ljudi.

Povod za proteste je opšte uverenje da je Jingluk Šinavatra samo marioneta svog brata Taksina Šinavatre, koji je svrgnut u vojnom puču 2006, posle optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari