Sindikalci čuvaju budžet 1Foto: Fonet/ TV Fonet

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv bivšeg upravnika Kazneno-popravnog zavoda Beograd Milana Pavlovića zbog toga što je, kako navode, odbijajući da isplaćuje troškove prevoza zaposlenima, počinio krivično delo nesavestan rad u službi.

Okidač za krivičnu prijavu sindikata bila je nedavna presuda u korist jednog od zaposlenih koji je KPZ Beograd tužio za naknadu štete. Zaposleni je u sporu dobio malo manje od 800.000 dinara bez zateznih kamata, pritom ne računajući 165.000 dinara sudskih troškova. Kako je ukupno 90 zaposlenih podnelo identične tužbe, prema rečima Slađanke Milošević, predsednice Sindikata pravosuđa, šteta koju je bivši upravnik Pavlović naneo državnom budžetu bi mogla da dostigne cifru od 200.000 evra.

– Mi ne možemo da utičemo na tužilaštvo, ali smo rekli da se protivimo da se na Pavlovića primeni načelo oportuniteta, odnosno oprost kazne ukoliko uplati određeni iznos u budžet Srbije. Smatramo da takvom odlukom ne bi bila nadoknađena šteta, jer iznos koji bi tužilaštvo naložilo okrivljenom ne bi bio srazmeran nastaloj i budućoj šteti – kazala je Milošević.

Ona je na jučerašnjoj konferenciji za medije kritikovala i javno pravobranilaštvo, smatrajući da i oni, time što nisu priznali tužbene zahteve zaposlenih, snose deo odgovornosti za štetu koju će pretrpeti budžet.

– Svi bi trebalo da budemo protiv funkcionera koji se igraju sa javnim sredstvima. Kada bismo se rešili ovako nemarnih ljudi sa javnih funkcija, mislim da onda država ne bi morala da pribegava nekim drugim merama štednje, kao što je smanjene plata i penzija. Svaki put kada tražimo povećanje zarada sačeka nas odgovor da nema para. Evo, sada vidimo da para ima za rasipanje – navela je Milošević.

Inače ovo nije prvi put da će se pravosudni organi baviti Milanom Pavlovićem. Oko 130 zaposlenih u KPZ Beograd podnelo je protiv njega tužbu za mobing i taj predmet se trenutno nalazi pred Višim sudom u Beogradu. Pavlović je nedugo nakon tužbe smenjen sa pozicije upravnika KPZ Beograd, a trenutno obavlja funkciju zamenika načelnika u Zatvorskoj bolnici.

Uprava: Poštovaćemo pravosnažne presude

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su, povodom krivične prijave protiv bivšeg upravnika KPZ Beograd, rekli da svi za koje se ispostavi da su povredili zakon treba da odgovaraju. „Uprava će poštovati pravosnažne presude i po njima će postupati“, rečeno nam je u Upravi, dodajući da, svako ko smatra da su mu povređena prava, treba da se obrati pravosudnim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari