Bivši predsednici sindikalnih podružnica Konfekcije I i II i podružnice ostalih sektora u „Prvom maju“ Saša Potić, Božidar Pavlović i Jovan Tričković isključeni su iz Samostalnog sindikata ove fabrike i to, kako kažu, „odlukom predsednika Sindikata Zorana Živkovića“. Kažu da je on to „uradio sam i mimo Odbora, najvećeg sindikalnog tela, a i odluku o ukidanju profesionalne sindikalne funkcije u dve najveće sindikalne podružnice takođe navodno doneo „bez bilo kakvog konsultovanja Odbora i predsedništva sindikata“.

Bivši predsednici sindikalnih podružnica Konfekcije I i II i podružnice ostalih sektora u „Prvom maju“ Saša Potić, Božidar Pavlović i Jovan Tričković isključeni su iz Samostalnog sindikata ove fabrike i to, kako kažu, „odlukom predsednika Sindikata Zorana Živkovića“. Kažu da je on to „uradio sam i mimo Odbora, najvećeg sindikalnog tela, a i odluku o ukidanju profesionalne sindikalne funkcije u dve najveće sindikalne podružnice takođe navodno doneo „bez bilo kakvog konsultovanja Odbora i predsedništva sindikata“. Živković te navode ne želi da komentariše, niti pak da sa njima komunicira preko medija. U obrazloženju odluke o njihovom isključenju koju je potpisao Zoran Živković piše, pored ostalog, da se oni isključuju iz članstva sindikata „zbog nepoštovanja odluke organa sindikalne organizacije, delovanja na razbijanju sindikalne organizacije, delovanja suprotno odredbama Statuta i Pravila na organizovanju nestatutarne smene predsednika organizacije“.

Imam preča posla

– Sa njima preko medija uopšte ne želim da komuniciram, niti da raspravljam. To je stvar sindikalne organizacije. Ako su nezadovoljni mogu da se obrate nadležnim organima. Mi u sindikatu imamo preča posla od toga. Iniciramo nove pregovore sa vlasnikom o ceni rada i to je u ovom trenutku prioritet, umesto rasprave o njihovom nezadovoljstvu – rekao je kratko za naše novine predsednik sindikalne organizacije Samostalnog sindikata u „Prvom maju“ Zoran Živković.

– On je aneks kolektivnog ugovora potpisao sam bez Odbora. Ukoliko treba da dođe do izmene ugovora, onda zaseda Odbor, formira se pregovarački tim koji ide na pregovore kod direktora. Kad se sve to usaglasi može da se menja. On je 7. marta sam promenio kolektivni ugovor i ni sa kim se nije konsultovao – kaže Tričković.
Božidar Pavlović dodaje da je do sukoba sa Živkovićem došlo kada je Odbor, na zahtev radnika, tražio isplatu regresa do kraja februara, zatim da se neto vrednost boda poveća za osam odsto i da se uputi dopis vlasniku preduzeća zbog kašnjenja isplate pretposlednje rate duga po socijalnom programu.
– Ove odluke donete su na sednici Odbora. On te zahteve kao predsednik sindikata nije uputio direktoru, nego je uputio samo inicijativu za pregovore – tvrdi Pavlović.
Saša Potić kaže da je na osnovu aneksa kolektivnog ugovora ukinuto profesionalno obavljanje funkcije predsednika dve najveće sindikalne podružnice i da su on i Pavlović vraćeni u proizvodnju.
– Sve je to njegov „odgovor“ na naš zahtev da se zakaže sednica Odbora. On donosi odluke sam i bez znanja Odbora. Prvo je ukinuo profesionalno obavljanje ovih funkcija, a onda nas je isključio iz sindikata. Tome se čudio i sam predsednik Veća Saveza sindikata Srbije Ljubisav Orbović prilikom nedavne posete Pirotu. Želi da proturi priču da se mi bunimo zbog toga što su nam ukinute funkcije – kaže Potić.
Trojica bivših sindikalaca ističu da je u pozadini ovakvih odluka „strah Živkovića od izbora u sindikatu“.
– Jednom mi je čak rekao da će da raspiše i referendum i proveri kakvo poverenje ima kod radnika. To nije učinio, niti je zakazao sednicu Odbora – kaže Potić.
Pavlović dodaje da su oni o svemu ovome obavestili Veće Saveza sindikata opštine Pirot i Sindikat tekstila, kože i obuće.
– Svi se oglušuju o naše zahteve. Čak nam je jednom prilikom predsednik Opštinskog veća Dragan Antić rekao „da smo mi nelegalna grupa“. Obratili smo se i predsednici Odbora sindikata tekstila kože i obuće Slavici Savić, kao i predsedniku republičkog Veća Ljubisavu Orboviću, ali nema nikakvog odgovora ni od koga – kaže Pavlović.
Predsednik Veća Saveza sindikata opštine Pirot Dragan Antić kaže da je upoznat sa ovim nesporazumima u sindikatu „Prvog maja“, ali da Veće za to nije nadležno, već sindikalna organizacija, njen predsednik i Republički odbor sindikata tekstila, kože i obuće.
– Istina je da članovi Opštinskog veća ne mogu da budu imuni na sve ono što se dešava u jednoj od naših najvećih organizacija. Zbog toga je na dnevnom redu jedne od sednica Veća bila i ta tema. Zaključili smo da ukoliko nam se sindikalna organizacija obrati za pomoć mi ćemo je pružiti. Pojedinačnu pomoć ne možemo da pružimo jer i u drugim sindikalnim organizacijama ima nezadovoljnih članova. To nije naš posao, nemamo nikakva statutarna prava i ne bi valjalo da se mešamo u unutrašnje stvari jedne sindikalne organizacije. Poslali smo jedno pismo republičkom Veću sindikata i Sindikatu tekstila, kože i obuće. Tu se naša priča završava – kaže Antić, dodajući da su ova trojica bivših sindikalaca ove fabrike nekoliko puta dolazili u opštinski Sindikat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari