Ministar odbrane Bratislav Gašić je naložio da se sagledaju mogućnosti i pronađu modaliteti produženja ugovora o radu profesionalnim vojnicima do navršenih 46 ili 48 godina života, umesto sadašnjih 40, saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane. Ipak, iz Vojnog sindikata Srbije napominju da ministar nema šta da razmatra, pošto mu odredbe Zakona o Vojsci Srbije dozvoljavaju diskreciono pravo da vojnicima produži ugovor.

Pored najava o razmatranju mogućnosti da profesionalni vojnici duže ostanu u službi, iz Ministarstva odbrane je saopšteno i da će pokušati da se pronađe način da ta kategorija profesionalnih vojnih lica po isteku ugovora ostvare prednost prilikom popune Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Naglašavamo činjenicu da je Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija eksplicitno predviđena mogućnost zasnivanja radnog odnosa u službi za obezbeđenje preuzimanjem lica koja su stekla iskustvo na istim ili sličnim poslovima u ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove, poslove odbrane, Vojsci Srbije ili Bezbednosno-informativnoj agenciji“, stoji u saopštenju. Ministarstvo odbrane takođe napominje da se i u Nacrtu izmena Zakona o komunalnoj policiji predlaže da ova služba može zaposliti bivšeg profesionalnog vojnika.

„Podsećamo da se shodno Zakonu o Vojsci važeći ugovor o radu na određeno vreme zaključuje na vremenski period do tri godine i može se obnavljati, s tim da važnost poslednjeg ugovora ističe krajem godine u kojoj profesionalni vojnik navršava 40 godina života, a samo izuzetno, a po odluci ministra odbrane, ugovor o radu na određeno vreme licima na pojedinim formacijskim mestima ili određenih specijalnosti ističe krajem godine u kojoj navršavaju 50 godina života“, dodaje se u saopštenju.

I upravo je zakonska mogućnost ministra da produži ugovor profesionalnim vojnicima razlog zbog kojeg Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, ne razume saopštenje Ministarstva odbrane.

– Nema ministar šta da razmatra zakonske mogućnosti produženja ugovora, njemu zakon izričito dozvoljava da to učini – kaže Antić za Danas. Prema njegovim rečima, u delu vojske postoje stavovi po kojem, u sklopu mera štednje, ne bi trebalo produžiti ugovor sa profesionalnim vojnicima koji su napunili četrdeset godina života.

– Na taj način bi oko 1.600 vojnika ostalo bez posla, što bi predstavljalo ozbiljan bezbednosni problem. To su vrhunski obučeni, iskusni ljudi, koji su ceo život posvetili vojnoj službi – navodi Antić. On napominje da je Vojni sindikat Srbije nedavno imao sastanak sa predstavnicima Generalštaba VS sa ciljem da se iznađe pravni modalitet po kojem bi sa tim ljudima mogao da bude produžen ugovor. Prema njegovim rečima, ljudi iz Generalštaba VS se takođe protive ideji da se sa vojnicima koji imaju 40 godina ne produži ugovor.

Krivična prijava protiv Gašića

Kako navodi Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, trenutno imaju veoma loš odnos sa ministrom odbrane. „Imamo ozbiljnih problema u komunikaciji sa ministrom Gašićem. „Sve to je kulminiralo u junu ove godine kada smo zbog ometanja sindikalnog delovanja Osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneli krivičnu prijavu protiv njega“, kaže Antić i dodaje da tri meseca nisu dobili nikakve informacije o tužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari