Sindikat GSP Beograd: Sve češće parkiranje na stajalištima ugrožava bezbednost putnika 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Sindikat Centar GSP Beograd ukazao je danas na „sve češće i bezobzirnije ponašanje“ velikog broja vozača automobila i dostavnih vozila, koji se zaustavljaju i parkiraju u zoni autobuskih stajališta, čime je često onemogućeno pravilno zaustavljanje autobusa javnog prevoza i ugrožena bezbednost putnika.

Na osnovu konkretnih prijava vozača GSP samo u poslednjih sedam dana, sindikat „Centar – GSP Beograd“ registrovao je više od 50 kritičnih ulica i više od 70 stajališta javnog prevoza, gde su putnička i dostavna vozila zaustavljena tokom većeg dela dana.

To značajno ometa kretanje vozila javnog prevoza, ali i ugrožava bezbednost putnika, jer vozači autobusa zbog bezobzirnih vozača automobila ne mogu da zaustave autobus dovoljno blizu ivičnjaku.

Kao lokacije na kojima su takvi problemi učestali izdvojene su: Ustanička ulica, na potezu od Mihaila Todorovića do Bulevara kralja Aleksandra, Ulica Dimitrija Tucovića, Bulevar kralja Aleksandra, Prvomajska ulica u Zemunu, Bulevar Zorana Đinđića, Ulica Stevana Prvovenčanog, Karađorđeva u Zemunu, Ulica braće Jerkovića, Ulica Vojislava Ilića na potezu od Žičke do Ulice gospodara Vučića.

„Ovakvim ponašanjem najviše trpe putnici iz najosetljivijih kategorija – stariji i teže pokretni građani i osobe sa invaliditetom, osobe sa decom i dečijim kolicima, jer svako nepropisno zaustavljeno vozilo u zoni stajališta ili saobraćajnoj traci kojom se kreću autobusi gradskog prevoza znači povećani rizik od povrede putnika“, navodi se u saopšpenju.

To takođe prouzrokuje dodatno i nepotrebno zadržavanje vozila javnog prevoza, što utiče i na redovnost saobraćaja na desetinama linija, istakli su iz Sindikata Centar GSP Beograd.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima je zabranjeno parkiranje na stajalištu za vozila javnog prevoza i na rastojanju manjem od 15 metara ispred i iza oznake na kolovozu kojim je stajalište označeno, podseća Sindikat, ističući da je za takve prekršaje predviđena novčana kazna od 5.000 dinara i izricanje dva kaznena poena.

Sindikat zahteva od Uprave saobraćajne policije i Komunalne milicije da pojačaju kontrole u zoni stajališta i terminusa javnog prevoza i kažnjavaju prekršioce.

„Sindikat će podneti i zvanične prijave upravo ovim organima, sa konkretnim lokacijama na koje su kazali vozači javnog prevoza“, naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari