Sindikat novinara traži da prisustvuje sednici skupštinskog Odbora za informisanje 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) zatražio je od predsednice Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Nevene Đurić da omogući učešće predstavnika sindikata na sednici o medijima.

Sindikat je podsetio da je učestvovao u izradi Medijske strategije, pisanju Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima i ima predstavnika u radnoj grupi za implementaciju akcionog plana medijske strategije.

„O slobodi medija ne može se govoriti ako novinari i medijski radnici nisu slobodni a većina naših kolega radi u u izuzetno nepovoljnim okolnostima. Više od 90 odsto zarađuje manje od republičkog proseka, često i na nivou minimalca. Uslovi rada su nedostojni, prekovremeni angažman nije plaćen, raste broj kolega uposlenih na osnovu različitih labavih ugovora. Poslodavci u privatnim medijima sprečavaju sindikalno organizovanje što utiče na degradaciju profesije, podstiče autocnzuru, otežava profesionalno novinarstvo i favorizuje tabloidizaciju“, ocenili su iz SINOS-a.

Osvrnuli su se na akciju prijema u stalni radni odnos novinara koji godinama rade u nesigurnom statusu na osnovu različitih ugovora, a reč je ljudima koji profesionalno i odgovorno obavljaju posao za koji su angažovani.

„U Radio-Televiziji Vojvodine, na osnovu dogovora predstavnika SINOS-a sa rukovodstvom te medijske kuće i prethodnim ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, do sada je u stalni radni odnos primljeno 53 novinara i medijskih radnika. SINOS je istovetnu akciju pokrenuo i u Radio-Televiziji Srbije“, naveli su iz sindikata novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari