Sindikat predškolstva traži povećanje plata za 21 odsto: U toku anketiranje članstva 1Foto: Aleksandar Barda

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja počeo je anketiranje članstva koje do sutra treba da se izjasni da li su za to da se priključe protestnim aktivnostima sindikata prosvetnih radnika, ukoliko na pregovorima sa Vladom ne bude ispunjen njihov zahtev za poboljšanje materijalnog položaja.

Predstavnici sindikata zaposlenih u predškolskim ustanovama pozvani su u sredu, u 13 sati na sastanak u Vladu Srbije, a Samostalni sindikat pred premijera Miloša Vučevića izlazi sa zahtevom da se svim zaposlenim od 1. januara 2025. plate povećaju za 21 odsto.

To bi značilo da zaposleni sa najnižim koeficijentom imaju 5,5 odsto više plate od minimalca, što je oko 56.300 dinara, dok bi vaspitači sa sedmim stepenom stručne spreme imali početnu platu 104.884 dinara, pojašnjava za Danas Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Članovi sindikata u anketi treba da se izjasne za jednu od četiri ponuđene opcije: da li su za potpisivanje peticije, za štrajk upozorenja u trajanju od 60 minuta na radnom mestu, da se organizuju protesti u Beogradu i većim gradovima ili su za jednodnevne obustave rada.

Za ovaj sindikat je neprihvatljiva ponuda koju su dobili zaposleni u školama – da plate nastavnika od 1. januara iduće godine porastu za 12 odsto, a nenastavnom osoblju osam odsto. Ukoliko bi se to primenilo na zaposlene u predškolskim ustanovama, početna plata vaspitača sa završenim fakultetom bi iznosila oko 97.000 dinara, dok bi radnici sa najnižim koeficijentom primali oko 50.200 dinara, što je ispod prosečne minimalne zarade u 2025. koja iznosi oko 53.300 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari