Sindikat predškolstva traži povećanje zarada 1foto beoinfo

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja traži hitan sastanak sa predsednikom Vlade Milošem Vučevićem i ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović u vezi sa usaglašavanjem zarada u sistemu javnog predškolstva od 1. januara 2025. godine.

Sindikat je u pismu izrazio nezadovoljstvo zbog toga što su Vlada i Ministarstvo u prethodnom periodu svoje aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem prevashodno artikulisali kroz sprovođenje Protokola koji su potpisali sa reprezentativnim sindikatima obrazovanja u oktobru 2023.

„Naime, kao osnovni parametar kojim se prati povećanje plate u prosveti, u Protokolu se uzima početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa 7. stepenom stručne spreme, te se predviđa njeno izjednačenje sa prosečnom platom u Republici Srbiji. Pri tome je eksplicitno rečeno da se ovo može ostvariti povećanjem cene rada ili izmenom koeficijenta za zaposlene sa 7. stepenom. Za javni sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja ovo je potpuno nezadovoljavajuće“, navodi se u dopisu.

Sindikat pojašnjava da je sistemu predškolstva vaspitanje i obrazovanje dece osigurano radom brojnih profila zaposlenih, uključujući kuvare, servirke, medicinske sestre i administrativne radnike.

„Ne samo što je više od četvrtine zaposlenih u grupi takozvanog tehničkog osoblja (koje je praktično na minimalnoj zaradi), već je i za značajan deo vaspitno-obrazovnog osoblja sa razlogom predviđen 5. odnosno 6. stepen obrazovanja. Zbog svega navedenog, insistiramo da se kao parametri kojima će se pratiti plate u predškolskom vaspitanju i obrazovanju uzimaju plata tehničkog osoblja i prosečna plata u predškolstvu“, navode iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Da bi prosečna plata u predškolstvu dostigne prosečnu platu u Srbiji potrebno je više od 30 odsto, navodi sindikat, koji traži da se cena rada poveća tako da plata tehničkog osoblja ne bude ispod 105,5 odsto prosečnog minimalca za 2025, što iznosi 21,1 odsto.

Sindikat traži i dupliranje budžeta za proširenje kapaciteta javnih predškolskih ustanova na svim nivoima u 2025. u odnosu na 2024, kao i da se proširi dejstvo kolektivnog ugovora na privatne predškolske ustanove u svim lokalnim samoupravama u kojima se privatni vrtići subvencionišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari