Sindikat Sloga o napadu na vozača Hitne pomoći: Zaposleni u zdravstvu nisu adekvatno zaštićeni 1foto: Shuttestock/Antonio Batinic

Udruženi sindikat Srbije „Sloga“ ocenio je danas, nakon što je napadnut vozač Hitne pomoći iz Kragujevca, koji je njihov član, da taj događaj „još jednom potvrđuje“ da su zaposleni u zdravstvu sve češće meta napada i da nisu adekvatno zaštićeni.

„Zbog toga zahtevamo od nadležnih organa da odmah reaguju i po hitnom postupku u najkraćem mogućem roku uvedu posebno krivično delo koje bi štitilo zaposlene u zdravstvenim ustanovama od napada, čime bi se omogućilo zdravstvenim radnicima da neometano obavljaju svoje dužnosti“, navodi se u saopštenju.

Ocenili su i da je neophodno intenzivirati ulaganja u zdravstveni sektor, kako u opremu tako i u sanitetska sredstva, da bi se unapredili uslovi rada i pružanje zdravstvene zaštite i zdravstvenim radnicima i pacijentima.

„Očekujemo odgovornu reakciju nadležnih i pozivamo na solidarnost i podršku u borbi za bezbednije radno okruženje“, dodaje se u saopštenju.

Sindikat je naveo da je vozač Hitne pomoći (29) napadnut ispred bolnice u Jagodini od strane supruga pacijentkinje (71), koju je prevezao iz Kragujevca na kontrolni pregled, kao i da je vozač zbog povreda zatražio lekarsku pomoć i trenutno se nalazi na bolovanju.

„Suprug pacijentkinje bio je nezadovoljan stanjem sanitetskog vozila, koje nije imalo klima uređaj. Važno je naglasiti da vozač nema odgovornosti za opremljenost vozila koja je u nadležnosti zdravstvene ustanove“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari