Sindikat Sloga: Potrebna stvarna jednakost polova 1Foto: sloga.org.rs

Udruženi sindikati Srbije Sloga danas su na Međunarodni dan žena, koji predstavlja simbol borbe za prava žena i ravnopravnost polova, podsetili predstavnike vlasti u Srbiji da je potrebna stvarna, a ne kozmetička jednakost polova i borba protiv svih oblika diskriminacije, posebno radne.

„Svedoci smo nepravde i diskriminacije prema ženama u svim sferama našeg društva, posebno u oblasti rada gde su najviše ugrožene, čemu i sami svedočimo svakodnevno, od običnog fabričkog radnog mesta do državnog tužilaštva“, navela je Sloga u saopštenju.

Iako je ostvaren napredak u mnogim oblastima, Sloga je ukazala da i dalje postoji velika neravnopravnost, što je neprihvatljivo.

„Žene trpe sve vrste nasilja, od ekonomskog, radnog, seksualnog, psihičkog do fizičkog, i često nisu u mogućnosti da se bore za svoja prava zbog društvenih, ekonomskih i političkih ograničenja“, ocenio je sindikat.

Navodeći da je Srbija ima premijerku, u čijem kabinetu ima dosta ministarki i koja bi trebalo da bude nosilac simbola ravnopravnosti, Sloga je istakla da to u realnosti nije slučaj, jer one to ostvaruju lično kroz svoju političku moć, u sistemu koji ni za njih nije demokratski uspostavljen.

Sloga je ocenila da današnji dan treba da bude dan sećanja na sve hrabre žene koje su se borile i koje se bore za svoja prava, posebno radnice u proizvodnji i poverenice sindikata koje trpe diskriminaciju i mobing na radnom mestu, posebno u „pelenaškim kompanijama“, kao i da sve podseti da su dužni da im svakodnevno pomažu i da ih podržavaju, jer njihova borba traje cele godine, a ne samo jedan dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari