Sindikat Sloga: Predsednik našeg sindikata u kikindskoj Tisa Automotiv dobio otkaz 1Foto: sloga.org.rs

Predsedniku sindikata „Sloga Tisza Automotive“ u Kikindi Saši Aleksiću uručen je otkaz ugovora o radu uz obrazloženje da je povredio radnu obavezu iznošenjem neistina o poslodavcu, saopštio je danas Sindikat Sloga.

Otkaz je usledio nakon suspenzije i četiri disciplinska postupka, navodi se u saopštenju.
Ovaj sindikat je ocenio da je to nastavak progona njihovih članova i najavio tužbu, krivične prijave, kao i zahtev Inspekciji rada da se Aleksić vrati na posao.

„O nezakonitom i montiranom otkazu kroz disciplinske postupke obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne institucije koje se bave pravima radnika, prijateljske sindikate u Evropskom parlamentu radi podrške, centralu Tise i ambasadu države iz koje potiče“, naveli su iz Sloge.

Oni ističu da je Aleksić pod suspenzijom bio od novembra 2020. godine kada je izneo u javnost da rukovodioci kadrovske službe, pogon Kikinda, vrše nezakonit pritisak na članstvo i nezakonito uzimaju izjave u vezi rada sindikata

Njemu se, kako se dodaje, pored toga, stavljalo na teret da je suprotno kolektivnom ugovoru u kompaniji gostovao na onlajn tribini o radničkim pravima, uslovima rada u društvenom i privatnom sektoru i delio objave nezadovoljnih radnika na fejsbuk profilu i stranici.

„Poseban nonsens je stavljanje na teret prenošenje saopštenja centrale Sloge u kojem je kompanija oštro kritikovana zbog pritiska na predstavnike sindikata i gde je upućen apel državi i njenim institucijama da zaštite radnike kod stranih
poslodavaca“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari