kovid 19 vakcinaFoto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

U poslednje vreme beležimo drastično kršenje Posebnih kolektivnih ugovora za zdravstvene ustanove, na taj način da se nevakcinisanim radnicima u zdravstvu, koji tokom rada obole od kovida, isplaćuje zarada u visini 65 odsto od osnovice, upozorili su danas u saopštenju Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite u okviru „Sloge“ pozvao je Vladu, Ministarstvo zdravlja i zdravstvene ustanove da poštuju prava zaposlenih i da im isplaćuju zarade u skladu sa potpisanim aneksima važećih kolektivnih ugovora.

„Zahtevamo da se odmah stavi van snage Zaključak Vlade Srbije danet 2. aprila 2020. godine u kojem je data preporuka poslodavcima u grani zdravstva i socijalne zaštite da izmene svoj opšti akt, ugovor o radu ili drugi pojedinačni akt, kojim se nezakonito i neustavno omogućuje podela“, ocenjuju u tom sindikatu.

Udruženi sindikati Srbije Sloga – sindikat zdravstva i socijalne zaštite ističe da podržava sve mere Vlade kada je podsticaj imunizacije u pitanju, ali da ne pristaju da se „prava zaposlenih tokom bolovanja krše i da se ljudi dele na vakcinisane i nevakcinisane, što je apsolutno diskriminacija“.

„Smatramo da svi zaposleni u granama zdravstva i socijalne zaštite imaju jednaka prava na istu zaradu kada obole, što im uostalom garantuje i Ustav, a posebno kolektivni ugovori potpisani sa sindikatima koji su veće pravne snage i važnosti od ‘zaključaka i preporuka’ Vlade“, zaključuju u „Slozi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari