Sindikati GSP zatražili hitnu kontrolu i kažnjavanje privatnih prevoznika zbog današnje nesreće 1Printskrin RTS

Tri sindikata Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) zatražila su hitnu kontrolu radnog vremena vozača u javnom prevozu u Beogradu, angažovanih kod privatnika, i rigorozno kažnjavanje prekršilaca zakona, povodom današnje teške saobraćajne nesreće na liniji 551, u kojoj je učestvovalo vozilo privatnog prevoznika konzorcijuma „Avala bus 500“.

„Zahtevamo neodložnu reakciju Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i sprovođenje rigorozne i neselektivne kontrole rada vozača angažovanih kod privatnih prevoznika u linijskom prevozu putnika u Beogradu“, naveli su u zajedničkom saopštenju Sindikat centar, Sindikat pravda i Sindikat zaposlenih u javnom prevozu Beograda.

Kako su naveli, „svedoci smo da kod pojedinih privatnih prevoznika vozači rade duže od 12 sati u kontinuitetu, iako je zakonom predviđen maksimum osam sati, čime se direktno ugrožava bezbednost svih Beograđana, bili oni putnici u tim autobusima ili drugi učesnici u saobraćaju“.

„U prilog tome govori i činjenica da je MUP po prijavama sindikalnih predstavnika samo za period od marta do maja ove godine izdao čak 272 prekršajna naloga privatnim prevoznicima i odgovornim licima u tim firmama, zbog upravljanja vozilima duže od zakonom propisanog, ili rada vozača bez ijednog slobodnog dana u nedelji“, naveli su sindikati.

Pozvali su i Sekretarijat za javni prevoz Gradske uprave Beograda da objasni koliko je tačno privatnih prevoznika kontrolisano od početka ove godine i najavili da će mu, kao i MUP-u, podneti prijavu sa svojim saznanjima o kršenju zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari