Sindikati iz Hrvatske i Makedonije podržali sutrašnji protest zaposlenih u prosveti 1Foto: Vesna Andrić

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i Samostalni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Makedonije (SONK) pružili su podršku Sindikatu obrazovanja Srbije, čiji članovi će sa ostala tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika protestovati sutra u Beogradu.

„Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, kao jedan od obrazovnih sindikata u Republici Hrvatskoj čiji članovi su zaposlenici predškolskih ustanova, uvijek podržava sve aktivnosti ostalih obrazovnih Sindikata koje su u interesu članova sindikata. Dajemo vam punu i snažnu podršku u ostvarenju zahtjeva i postizanja ciljeva za dobrobit obrazovanja i novih generacija, s naglaskom na cilj očuvanja kvalitete i uvjeta rada te postizanje visina plaća koje omogućavaju dostojanstven život i uvođenja pravednijih odnosa unutar sustava“, navodi se u dopisu tog sindikata, koji je objavljen na sajtu Sindikata obrazovanja Srbije.

Podrška i solidarnost stiže i od kolega iz Makedonije.

„Usvajanjem uredbe o kojeficijentima, bez ikakvih konsultacija sa socijalnim partnerima, kršenje dogovora, kao i nesprovođenje odluka od strane Ministarstva prosvete i Vlade, jesu očigledni razlozi za iskazivanje nezadovoljstva, a samim tim je i logično da vaš sledeći korak bude protest, u znak upozorenja“, piše u pismu koje je Sindikatu obrazovanja Srbije uputio predsednik Samostalnog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Makedonije (SONK) Jakim Nedelkov.

U dopisu se navodi i da bi Vlada i resorno ministarstvo trebalo aktivno da uključe sindikate u proces izrade zakona, podzakonskih akata i drugih propisa, koji se odnose i imaju uticaj na materijalni i socijalni položaj radnika.

„Svaki radnik zaslužuje odgovarajuću platu u zavisnosti od svog radnog mesta, a vrednovanje radnika treba urediti odgovarajućim kojeficijentima, bez obezvrednjivanja svih zanimanja zaposlenih, budući da ceo taj proces vodi ka demotivisanju nastavnika, kao osnovne nosioce delatnosti. SONK razume vaš stav i u potpusnosti podržava vaše zahteve za smanjenje jaza između prosečne plate u obrazovanju i prosečne plate na nacionalnom nivou, budući da i mi kao sindikat vodimo istu borbu godinama unazad. SONK je ubeđen da će Protest koji organizujete biti uspešan i da će vaši opravdani zahtevi konačno biti ozbiljno shvaćeni i prihvaćeni od strane nadležnih institucija“, piše u pismu podrške.

Kako je ranije najavljeno, protest reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika počinje sutra (26. septembar) u podne ispred Skupštine Srbije, a u toku je sastanak sa premijerkom Anom Brnabić koja je predstavnike sindikata pozvala na razgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari