Sindikati obrazovanja: Vlada Srbije ignoriše naše zahteve 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja ocenili su danas da novoformirana Vlada Srbije ignoriše njihov zahtev za prijem na razgovor, u vezi sa Protokolom, potpisanim 12. oktobra 2023. godine.

„Vlada se Protokolom obavezala da će u jasno definisanim vremenskim rokovima rešiti nagomilane probleme u obrazovanju u Srbiji. Konkursi za zaposlene u obrazovanju sa nepunom normom, koji već duže od deceniju čekaju na prijem u stalni radni odnos i dalje nisu odobreni od strane Komisije Vlade, iako je dokumentacija dostavljena početkom ove godine. Rok je bio oktobar 2023. godine. Smanjenje obima administracije nije realizovano u potpunosti, a bliži se kraj školske godine. Rok za ove izmene je bio mart 2024. godine“, naveli su u saopštenju predsednici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Oni su ocenili da izjednačavanje početne plate nastavnika sa republičkim prosekom nije započeto i da je trenutno zarada nastavnika početnika u prosveti manja od republičkog proseka za oko 10 odsto.

Podsećaju da se Vlada obavezala da će aktivno u toku 2024. raditi na izmeni Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata u javnim službama, ali da izmene nisu ni započete.

Kažu i da im predlog teksta izmena i dopuna Krivičnog zakonika nije dostavljen, iako je dogovor na sastanku sa ministrom pravde i prosvete postignut i o tome obaveštena javnost.

Zbog nepoštovanja rokova i nereagovanja nadležnih sindikati su najavili da će u četvrtak 30. maja održati konferenciju za novinare ispred zgrade Vlade Srbije, kada će i saopštiti naredne korake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari