Kada će sindikati prosvetara doneti odluku hoće li biti novog štrajka u školama? 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Predstavnici sva četiri reprezenativna sindikata obrazovanja zakazali su zajednički sastanak u utorak, u 14 sati i tada bi trebalo da bude doneta odluka na koji način će zaposleni u prosveti nastaviti borbu za poboljšanje svog materijalnog položaja.

Ovu informaciju za Danas je potvrdila Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, napominjući da će na tom sastanku biti analizirani rezultati ankete koju su sindikati prosledili svojim članovima.

Oni, podsetimo, treba da se izjasne za jednu od ponuđenih opcija: da li su za to da se stupi u višednevnu obustavu rada, za štrajk u zakonskim okvirima sa časovima od 30 minuta, da se organizuje zakonski štrajk u školskim upravama sa periodičnim obustavama rada ili smatraju da treba prihvatiti ponudu Vlade da nastavicima od 1. januara zarade budu povećane za 12 odsto, a svim ostalim za osam procenata.

Rok do kada zaposleni treba da se izjasne je ponedeljak, 14. oktobar, kada će, prema rečima Ilić, biti poznato kakvo je raspoloženje među članstvom.

Prelimirani podaci u ovom trenutku nisu poznati, jer anketiranje još traje.

– Ljudima je trebalo ponuditi način sindikalne borbe koji bi oni prihvatli, jer se u ovakvim situacijama uvek postavlja pitanje zašto niste pitali članstvo, a doneli ste neku odluku. Članstvo je sada tražilo da se pita, a mi smo po statutu i obavezni da sprovedemo anketu. Sešćemo svi zajedno u utorak, ukrstićemo podatke i videti šta nam je dalje činiti – navodi Ilić.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće pristati na pritiske, Ilić kaže da akcije koje su sindikati preduzeli u poslednjih mesec dana nisu nikakav pritisak, već je to revolt zaposlenih u obrazovanju i opomena da nešto mora da se uradi.

Napominje da se sindikati protive ponuđenom nejednakom povećanju zarada čime se pravi razlika između nastavnika, s jedne strane, i sekretara, psihologa, pedagoga i nenastavnog osoblja, s druge strane.

– Mi smo i na pregovorima rekli da njih nema mnogo i da čine manje od 20 odsto, od ukupnog broja zaposlenih i da ne vidimo razlog zašto bi se ljudi delili. Videćemo kako će se članstvo izjasniti, ali bi valjalo da se ipak ponudi neko povoljno rešenje za sve i da se napravi neki pomak – smatra Ilić.

Na pitanje da li taj pomak može da bude da se svima zarade povećaju za 12 procenata od 1. januara iduće godine, ona odgovara da bi to bilo dobro, uz uslov da zaposleni u prosveti dobiju još nešto do kraja 2024. godine.

Upitana da li bi u tom smislu bila prihvatljiva pominjana jednokratna novčana pomoć, Ilić kaže da je to u redu i da ona može da iznosi 10.000 ili 20.000 dinara, ali napominje da sindikati nisu tražili pomoć, već sistemska rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari