Pošto je konzorcijum firmi predvođen brazilskom državnom kompanijom Petrobras pobedio na aukciji za prava na eksploataciju najvećeg naftnog polja Libra, izbili su nasilni protesti u Riu de Žaneiru. Demonstranti su u ponedeljak pokušali da se probiju do hotela gde je održana aukcija, koju je obezbeđivalo 1.100 ljudi.

Pripadnici snaga bezbednosti su pucali gumenom municijom i bacali suzavac i šok-bombe na učesnike protesta, koji su uzvraćali kamenicama. Prema rečima dopisnika Bi-Bi-Sija, policija je bacala suzavac i pucala gumenom municijom ne samo na demonstrante, već i na stotine turista na obližnjoj plaži.

Među učesnicima protesta je bilo i pripadnika radničkih sindikata radnika s naftnih polja, koji od prošle nedelje štrajkuju na više od 40 naftnih platformi i u rafinerijama. Sindikati optužuju Vladu da „rasprodaje“ prirodna bogatstva zemlje. Ostali smatraju da je Vlada uvela pravila koja omogućavaju preveliku državnu intervenciju na aukciji, što je odbilo velike kompanije poput Britiš petroleuma i Eksona. Libra pripada Nacionalnoj naftnoj agenciji Brazila i deo je ogromnih naftnih rezervi, koje su otkrivene 2010.

Kako se navodi, za Libru je bilo zainteresovano jedanaest kompanija, ali su razmatrane samo ponude Petrobrasa, koji sarađuje s kompanijama Total i Šel i kineskim firmama, te je prihvaćena najmanja moguća cena za naftna polja, što je razgnevilo demonstrante. Iako nije bilo drugih ponuda, ministar rudarstva i energetike Edison Lobao je izjavio da „uopšte nije nezadovoljan“ što je na aukciji prihvaćena najmanja moguća ponuda.

Predsednica Nacionalne naftne agencije Brazila Magda Čambrijard rekla je da je aukcija „potpuno uspešna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari