„Molimo vas da ne šaljete decu u škole i vrtiće 2. oktobra": Sindikati prosvetnih radnika uputili pismo roditeljima 1foto: R.Z./ATAImages

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika uputili su pismo roditeljima u kome su ih zamolili da u sredu, 2. oktobra ne pošalju decu u škole i predškolske ustanove.

Oni su se obratili savetima roditelja povodom štrajka zakazanog za taj dan i zatražili njihovu pomoć i podršku.

Sindikati u pismu navode da je obrazovni procesi u školama i predškolskim ustanovama na nikad nižim pozicijama.

„Sve je manje profesora, učitelja, pomoćnih radnika i stručnih lica koji bi trebalo da rade sa vašom decom. Kao odgovorni ljudi morali smo da zaustavimo sistem koji obmanjuje sve vas tvrdeći da je u školama i predškolskim ustanovama sve ’u redu’. Zbog loših uslova rada, zarada koje su ispod proseka i ugrožene bezbednosti dece i zaposlenih, pozvali smo sve u školama i predškolskim ustanovama na obustavu rada. U sistemu koji postoji, a na kome nadležni insistiraju negujući kod vas, roditelja, iluzije da je sve u redu nema nam drugog načina nego da zatvorimo škole i predškolske ustanove u sredu, 2. oktobra. Pozivamo vas da nam se pridružite i pre svega razumete naše razloge“, navodi se u pismu.

Sindikati su poručili da je borba za bolje škole i predškolske ustanove u Srbiji na zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama i roditeljima.

„Vlada Republike Srbije odavno ne razume potrebe vaše dece, a ni nas, zaposlenih. Jedino zajedno možemo škole i predškolske ustanove učiniti mestom gde će vaša deca biti sigurna i obrazovana onako kako treba da budu – pripremljeni za sutrašnje izazove. Ako mi ne smognemo snage da se suprotstavimo sunovratu danas, sutra neće biti ikoga ko će sa decom u školi i predškolskim ustanovama raditi. Zato, pomozite nam.
Ne šaljite decu u školu i predškolske ustanove na dan kada mi štrajkujemo. Podržite nas zbog budućnosti naše dece“, piše u dopisu sindikata.

Pismo su uputili Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Sindikati su za sutra najavili konferenciju za medije ispred zgrade Vlade Srbije za 12 časova, a u 13 sati su pozvani na sastanak sa premijerom Milošem Vučevićem i ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari