Sindikati: Povećanje cene rada u obrazovanju mora biti više od povećanja minimalne zarade 1ilustracija Foto: M.M.

Ukoliko se ne postigne dogovor u vezi sa pet zahteva Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata prosvetnih radnika Srbije, među kojima je i da počne primena pravila o „platnim razredima“ 1. januara 2022. godine ili da se cena rada u obrazovanju poveća za 15 odsto, ta dva sindikata primeniće sve metode sindikalne borbe, uključujući i štrajk.

Kako se navodi u saopštenju prosleđenom medijima posle sastanka predstavnika ta dva reprezentativna sindikata, danas su utvrđeni zahtevi koji su upućeni Vladi.

Traži se da se od 1. januara 2022. godine počne sa primenom Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, odnosno sa platnim grupama i razredima, a ako ne počne, zahtevaju povećanje cene rada za sve zaposlene u obrazovanju za 15 odsto.

„Tražimo izjednačavanje cene rada za sve delatnosti u obrazovanju, izmene pravilnika o formiranju odeljenja u cilju smanjenja broja učenika u odeljenjima osnovnih i srednjih škola, kao i izmene i dopune pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje, kojima bi se stručni saradnici i nenastavno osoblje finansirali srazmerno broju odeljenja, odnosno kvadraturi ustanove“, ističe se u saopštenju dva sindikata.

Kada je reč o početku primene platnih razreda, odnosno o povišici od 15 odsto, ističu da je po projektu povećanja zarada sa Međunarodnim monetarnim fondom „dogovoreno da se zarade u obrazovanju uvećaju za 34 odsto, što do sada nije realizovano“.

„Najavljeno povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto dodatno će poremetiti odnos plata u obrazovanju, a povećanjem cene rada od 15 odsto bi se delimično ispravio odnos najniže i najviše plate, koji sada iznosi 1:1,87“, navodi se u saopštenju.

Sindikati poručuju i da povećanje cene rada u obrazovanju mora biti više od povećanja minimalne zarade, uz uračunatu inflaciju za 2020 i 2021.godinu.

„Ukoliko se ne postigne dogovor u vezi sa navedenim zahtevima, reprezentativni sindikati će preduzeti sve metode sindikalne borbe, uključujući i štrajk“, poručila su dva sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari