Ovo nismo očekivali: Sindikati prosvetara zatečeni nakon sastanka u Vladi 1Printskrin Instagram

Zatečeni smo dobijenim informacijama da novu školsku godinu treba da započnemo bez povećanja zarada i da država do kraja kalendarske godine nema novca za dodatna povećanja”, saopštili su predstavnici četiri reprezentativna sindikata obrazovanja posle današnjeg sastanka u Vladi.

Sindikati kažu da je tema sastanka trebalo da bude realizacija potpisanog Protokola iz oktobra 2023. godine.

“Nakon takvog poziva očekivali smo da će na sastanku biti predočena dinamika, kojom će se povećati zarade zaposlenih u osnovnim i srednjim školama predviđene Protokolom i kojim će zarada nastavnika početnika biti izjednačena sa republičkim prosekom zaključno sa 01. januarom 2025. godine.

Međutim uprkos jučerašnjim zvaničnim izjavama ministarke prosvete predstavnici Vlade na današnjem sastanku obavestili su sindikate da nemaju mogućnost za bilo kakvo povećanje zarada u 2024. godini i da se prvo naredno povećanje može očekivati tek od januara 2025. godine”, navodi se u saopštenju.

Sindikati ističu da je Vlada ponovo dala samo obećanje da će povećanje zarada zaposlenima u osnovnim i srednjim školama biti veće od planiranih povećanja za ostale korisnike iz javnog sektora, ali tek od sledeće godine.

“Dodatnu zabunu je unelo to što je dobijena informacija od strane Ministarstva finansija da će planirano povećanje biti različito raspoređeno nastavnom i nenastavnom osoblju”, piše u saopštenju.

Podsećaju sindikalci da su osnovne zarade zaposlenih u obrazovanju trenutno su daleko niže od republičkog proseka, a da obećanjima koje Vlada daje neće se dostići ni u januaru 2025. godine.

“Protokol koji je potpisan u oktobru 2023. godine, nakon današnjeg sastanka i informacija koje smo dobili očigledno neće biti realizovan u potpunosti.

Zbog svega navedenog svi reprezentativni sindikati najavljuju zajedničku konferenciju za medije za 2. septembra u 11 časova ispred Vlade Republike Srbije, na kojoj će saopštiti planirane aktivnostu narednom periodu”, poručuju oni.

Današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS “Nezavisnost”, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari