Predstavnici vlade Srbije i četiri reprezentativna sindikata obrazovanja nisu juče na razgovorima postigli dogovor i nastaviće pregovore sledeće sedmice – kaže za Danas Tomislav Živanović iz sindikata „Nezavisnost“, koji će stupiti u štrajk od ponedeljka time što će nastava biti skraćena na pola sata.


Prema njegovim rečima, ništa nije dogovoreno sa vladom, sem što postoji deklarativna saglasnost da se isplate jubilarne nagrade.

– Tražili smo da povećanje plata bude kumulativno, s obzirom na to da su bile zamrznute dve godine, tako da bi do kraja godine to povećanje bilo 24 odsto. Taj predlog ćemo dostaviti vladi u ponedeljak i u utorak nastavljamo sa pregovorima – objašnjava Živanović.

On dodaje da će se u potpunoj obustavi rada, ukoliko se ne postigne dogovor ni sledeće sedmice, u štrajku od petka 28. januara pridružiti i druga dva sindikata. Kako kaže, to je „jedini način da se osvesti socijalno neodgovorna vlada“. Sindikat obrazovanja Srbije takođe je najavio štrajk za 28. januar, ali uz skraćenje nastave na 30 minuta, a ne potpunu obustavu rada.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji nakon sastanka u Ministarstvu finansija rekao je da će sindikati do 10 sati u ponedeljak dostaviti proračun o tome koliko bi ispunjenje njihovih zahteva opteretilo republički budžet.

Inače, štrajk organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat „Nezavisnost“, čiji su čelnici pozvali i četvrti – Sindikat obrazovanja Srbije. Sindikati traže od Vlade povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, odnosno dvadesetak milijardi dinara, da bi zaposleni na najjednostavnijim poslovima dobili zagarantovani minimalac, i da bi odnos koeficijenata za složenije poslove bio jednak odnosu pre zamrzavanja plata.

Prosvetni radnici zahtevaju i isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine, zatim sredstva za isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete, kao i da odmah započnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari