Kakvu ponudu su dobili sindikati prosvetara od Vlade? 1Printskrin Instagram

Dan nakon sastanka predstavnika reprezentativnih sindikata obrazovanja sa premijerom Milošem Vučevićem u sindikalnim redovima vlada veliko nezadovoljstvo.

U nezvaničnim razgovorima za Danas kažu da će protesta sigurno biti, ali ne žele da otkrivaju konkretne akcije pre 2. septembra, kada je ispred sedišta Vlade Srbije zakazana konferencija za medije.

Na sastanak s premijerom su, kažu, otišli u uverenju da će dobiti preciznu računicu povećanja zarada u prosveti, a sa njega izašli zatečeni saznanjem da do kraja kalendarske godine neće biti novca za dodatnu povišicu.

– Mi smo na sastanak s premijerom otišli po dinamiku povećanja plata, a dobili smo informaciju da će povećanje biti isplaćeno od januara 2025, odnosno sa decembarskom platom i da ćemo dobiti 50 odsto više od drugih, ali se to odnosi samo na nastavno osoblje. To je za nas neprihvatljivo jer to znači da treba da se delimo. Mi smo svi kolege i svakako na tako nešto nećemo pristati. Administrativi radnici i blagajnici imaju samo 350 dinara više od tetkica, a i oni će ući u minimalac sa najavljenim povećanjem minimalne cene rada – kaže za Danas Snježana Pavlović, koja je prisustvovala jučerašnjem sastanku ispred Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Ona ističe da su sindikati bili šokirani onim što su čuli na sastanku sa predstavnicima države.

– Mi smo očekivali vanredno povećanje na šta smo bili upućivani jer smo i sada ispod proseka Republike, a ni u januaru nećemo biti na proseku nego blizu. Koliko blizu? Rečeno je da će povećanje biti dvocifreno, a to može biti i 11 odsto. Izuzetno smo nezadovoljni jer je sve navodilo da će biti neko vanredno povećanje – kaže Pavlović.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, kaže da je na sastanku pitala premijera Miloša Vučevića da li dvocifreno povećanje koje je pomenuo znači i 99 odsto, na šta je on odgovorio odrečno.

– Šta znači dvocifreno? Tražili smo da kažu konkretne procente, ali oni nisu želeli da izlaze sa tim da se navodno i drugi ne bi dosetili da traže. Prošle godine je prosveti dato za 67 odsto veće povećanje nego ostalima, a sad nam za 2025. nude 50 odsto. Ni tih 67 odsto nam nije rešilo problem jer smo i dalje ispod proseka Republike – kaže Ilić.

I njoj je neprihvatljiva ponuda da nastavnici dobiju veću povišicu od nenastavnog osoblja.

Na pitanje zašto država pravi razliku između zaposlenih, Ilić kaže:

– Zato što je država odlučila da prosvetni sistem podigne na noge i smatraju da su nastavnici nosioci delatnosti i da njih treba nagraditi. A kako će nastavnik da radi u prljavoj učionici ili bez tehničkog saradnika? To je besmisleno. Vi time pravite razliku među ljudima, to je diskriminacija. Na stranu što se pravi razdor među zaposlenima – smatra Ilić.

Dodaje da je premijer Vučević najavio novi sastanak za dve nedelje i da im je kazao da ovo shvate kao pregovore.

– Ne znam da li je ovo bilo opipavanje pulsa, ali sva četiri sindikata su se dogovorila da krenu u akciju. Na zajedničkoj konferenciji za medije u ponedeljak, 2. septembra ćemo saopštiti dalje korake – kaže Ilić.

Predlog Vlade Srbije o većem povećanju plata jednom delu radnika u prosveti je veoma loš, nepošten i zlonameran potez, smatra Danilo Gligorić, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

– Novaca u našoj bogatoj državi ima dovoljno za jednako povećanje teško zarađenih plata svim radnicima u prosveti i za izjednačavanje plata prosvetnih radnika sa republičkim prosekom. Jedino je potrebno imati dobru volju, a čini se da to sada nije prisutno kod Ministarstva finansija – ocenjuje Gligorić za Danas.

Vlada Srbije se posle jučerašnjeg sastanka sa sindikatima oglasila saopštenjem u kome stoji da je Vučević izneo predlog da prosvetni radnici od 1. januara 2025. godine imaju procentualno dvocifreno povećanje plata, koje će biti za 50 odsto veće od povećanja plata ostalih zaposlenih u javnom sektoru.

Kako stoji u saopštenju Vlade, Vučević je naglasio da bi se time značajno približilo cilju da početna plata u prosveti bude izjednačena sa prosečnom platom u Republici Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata.

Prethodno je Vučević napisao na Instagramu: „Nemamo čarobni štapić da odmah i sve rešimo, ali imamo čvrstu i dobru volju, i zato nastavljamo razgovore“.

Na sastanku, kome su prisustvovale ministarke prosvete i pravde, Slavica Đukić Dejanović i Maja Popović, dogovoreno je da se razgovori nastave za dve nedelje.

Ministarka Popović je navela da će u oktobru početi javna rasprava o izmenama Krivičnog zakonika koje predviđaju uvođenje krivičnih dela napada na lica zaposlena u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.

Vučević je rekao da izmene Krivičnog zakonika trebalo bi da budu usvojene u Narodnoj skupštini do kraja godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari