Kakvu ponudu su dobili sindikati prosvetara od Vlade?

Ostavite komentar


  1. O kako je ovo lako rešivo a niti jedna vlast iz prethodnih 30 godina ne želi da to sprovede : platni razredi – jedinstveni za ceo javni sektor. 1 – za najniže obrazovanje, 2 za srednje, 4 za fakultetsko, 6 za zvanje doktorat. Svaki od koeficijenata puta minimalac (neto iznos) = neto zarada gde god i šta god da radite u okviru celog državnog sektora. Tek na to po sistematizaciji uz kolektivni ugovor i pravilnik o radu a saglasno članovima Zakona o radu, dolaze „prilozi i predlozi“ : uslovi rada, prekovremeno, tereni, pozicija u firmi, dobit, itd, itd. Ali neto zarada bez toga za isti platni razred ista svuda u celom javnom sektoru. „Teška nauka“ a rođaci?! Teško i preteško za muljatore, parazite, partokratske mediokritete. Pa vi vidite kakvo nam je društvo 30+ godina unazad!

  2. Да се разумемо, заслужили су повећања, али реално и била су велика повећања. Последњих неколико протеста је што хоће статус службеног лица, дакле није чак био ни проблем више око зарада. Него сада је почетак нове школске године, па традиционално да се започне штрајком.

  3. Nije bitno kada će biti povećanje plata prosvetnim radnicima, bitno je da bude isto i za nastavno i nenastavno osoblje, u suprotnom će nastati ogroman raskol.

  4. Ne mogu da verujem koje komentare botovi pišu. Prosveta, zdravstvo i socijalna zaštita su 3 stuba društva, od toga dva od tri imaju plate ispod Republičkog proseka. Naravno da im povećanja nisu dovoljna, zato što kada tom učitelju ili nastavniku dođe roditelj u besnim kolima, od glave do pete obučen u firmirano, naravno da nikada neće imati poštovanja prema odgovornom poslu koje taj nastavnik obavlja, kada vidi da se taj bori za golu egzistenciju. I naravno da treba da imaju status službenog lica, ali mere za promenu prosvetnog sistema ne treba da budu represivne nego preventivne.

  5. Tražite plate,EXPO,Rafale,koridore,brzu železniju,fontane,stadione,metro,parizer,paštetu,jeftino ulje i šećer,tražite NBA igrače,vrhunske trenere,skupe fudbalere ( u Zvezdi od 11 fudbalera omogućili smo vam 8 stranaca),….sad tražite i nuklearnu elektranu,pa ne može sve,stežite kaiš ,kao mi.

  6. Ne zanima njih nenastavno osoblje, nego oni nisu dobili koliko žele, pa kao sad ne želimo da se delimo. Važi.

  7. Samo Slovenija je uvela platne razrede od bivših republika. A to znači za isto obrazovanje ista plata na teritoriji cele zemlje. Odnosno ne može policajac imati veću platu od profesora ili učitelja što je kod nas slučaj.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.