"Naše porodice neće hraniti lepe reči i prazna obećanja": Sindikati pozvali prosvetare da na protest 1. novembra dođu porodično 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Predsednici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika pozvali su zaposlene u obrazovanju da na protest, zakazan za petak, 1. novembar u Beogradu, dovedu i članove svojih porodica.

„Ceo svoj radni vek posvetili smo radu sa decom. Vodimo računa, čuvamo, obrazujemo i vaspitavamo generacije dece koje ova država ima. Godinama smo sa teretom kako da od posla koji radimo izržavamo svoje porodice. Materijalno stradanje nas zaposlenih u obrazovanju u svim kategorijama podrazumeva se već decenijama“, piše u pozivu koji su sindikalni lideri uputili kolegama.

Oni su poručili da „naše porodice, kao ni nas same neće hraniti lepe reči i prazna daleka obećanja nadležnih“.

Sindikati su pozvali i zaposlene u institucijama, udruženja i javnost da im se pridruži na protestu.

Okupljanje je planirano za 11 sati na platou ispred Skupštine Srbije, nakon čega je predviđena šetnja do zgrade Vlade Srbije.

Sindikati, podsetimo, traže da početna plata nastavnika bude jednaka prosečnoj republičkoj zaradi od 1. januara 2025, što je predviđeno protokolom koji je sa Vladom potpisan pre godinu dana.

Vlada, s druge strane, nudi povećanje zarada za 12 odsto, ali samo nastavnicima, a svim ostalim zaposlenim u obrazovnim ustanovama osam procenata, čemu se sindikati protive.

Nova runda pregovora Vlade i predstavnika sindikata zakazana je za sutra, u 13 i 30.

Reprezentativni sinditi obrazovanja najavili su da će od ponedeljka, 4. novembra stupiti u zakonski štrajk, skraćenjem časova na 30 minuta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari