Sindikati prosvetara traže sastanak sa Vučićem 1foto FoNet Milica Vučković

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata obrazovanja zatražili su zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić, kako bi došli do konkretnih predloga i rešenja, u vezi sa obavezama koje je Vlada prihvatila potpisivanjem protokola sa sindikatima, u vezi sa povećanjem zarada u prosveti.

„Poznato Vam je da je Vlada Srbije potpisala obavezujući Protokol sa reprezentativnim sindikatima u oktobru 2023. godine. Iako su neke od odredbi Protokola realizovane, na zvaničnim sastancima u Vladi, ali i u medijima nam je predočeno da najvažnije stavke ovog obavezujućeg Protokola, a koje se tiču materijalnog statusa neće biti ispoštovane“, navodi se u dopisu sindikata.

Oni naglašavaju da je materijalni položaj samo jedan od problema u obrazovanju, da je nezadovoljstvo zaposlenih zbog trenutnog razvoja situacije evidentno i da se neće zaustaviti ignorisanjem nadležnih institucija.

„Decenijama urušavano obrazovanje, poštovanjem potpisanog obavezujućeg Protokola sa najvažnijim institucijama države, krenulo bi u boljem pravcu. Iz ovog razloga smatramo da bi na zajedničkom sastanku sa Vama došli do konkretnih predloga i rešenja, koja bi omogućila poštovanje potpisanog, ali i planiranje narednih strateških koraka u cilju podizanja kvaliteta rada obrazovnih institucija u Srbiji“, navodi se u dopisu predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Sindikati su predložili da sastanku prisustvuju i predstavnici fakulteta i Društva direktora škola, koji su njima potpisali Platformu za spas obrazovanja u Srbiji.

Podsetimo da su sindikati za 2. oktobar najavili novu obustavu rada i protest u Beogradu.

Predsednik Vučić je pre nekoliko dana rekao da će ne samo učiteljima i nastavnicima, već i vaspitačima  biti povećana primanja za 12 odsto, što je 50 odsto više nego za sve druge.

„To pokazuje kakav je naš odnos prema školstvu, prema prosveti“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari