Sindikati prosvetnih radnika uputili pismo roditeljima: Zašto 16. septembra neće držati časove? 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika uputila su pismo roditeljima, u kome su ih obavestili da u ponedeljak, 16. septembra neće držati nastavu i pozvali ih im se pridruže na protestu.

Oni su u pismu objasnili i razloge za ovakvu odluku:

„Sve čemu smo se nadali, u šta smo verovali proteklih godina i meseci, očekivali da će potpisano biti i ostvareno, palo je u vodu. Dokument koji je država i njeni najviši predstavnici potpisala sa nama učiteljima, definitivno smo saznali – neće biti realizovan. Mi smo ljudi koji ozbiljno rade i koji shvataju odgovornost svake svoje odluke i svake reči koju izgovorimo u učionici. I baš zato što smo svesni da dve godine posle nasilja u Trsteniku, i godinu i po dana od stravične tragedije u „Ribnikaru“ naša deca i dalje ulaze u nebezbednu školu, odlučni smo da ih zaštitimo. Štiteći ih od nasilja mi ih štitimo i od lažnih obećanja, od neispunjenih obaveza, neodržane reči“, naveli su predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, u zajedničkom obraćanju roditeljima.

Oni dodaju da će ponedeljak 16. septembar biti dan kada će svi stati i poslednji put upozoriti Vladu da je dužna da ispunjava sve svoje obaveze, „da joj škola i budućnost naše dece postanu prioritet, a ne pitanje koje se sme odlagati iz meseca u mesec iz godine u godinu“.

„Mi želimo da sve te zadatke našeg zanimanja dosledno i časno ostvarimo i znanje koje imamo da podelimo sa vašom decom, zato nam trebate vi. Pridružite nam se i budite uz nas i naši saveznici u borbi za bolju budućnost vaše i naše dece. U borbi za svoj status borimo se i za kvalitetno obrazovanje koje vaša deca zaslužuju. U ponedeljak 16. septembra nećemo držati časove u učionici. Držimo veliki javni školski čas na trgovima“, poručili su sindikati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari