Sindikati protestuju zbog penzija 1Arhivska fotografija Foto: Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (arhiva)

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije u četvrtak 22. februara u 12.05 časova, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, organizuju protest pod nazivom „Stavimo tačku na pljačku penzionera“.

„Protestom u okviru kampanje  obeležavamo  dve godine od predaje inicijative Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija“, kažu u  sindikatu vojnih lica.

Ciljevi protesta su iskazivanja nezadovoljstva oštećenih penzionera donošenjem, primenom Zakona o neusklađivanju i smanjenju penzija, izmenom načina upravljanja fondom PIO, opstrukcijom Ustavnog suda Srbije u ocenjivanju njihove ustavnosti i manipulacijama koje se vrše sa penzionerima od strane predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti kao i načinom izveštavanja RTS o smanjenju penzija i diskriminaciji penzionera, navodi se u saopštenju.

Zahtevi protesta su da Ustavni sud Srbije da pod hitno razmatra Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija iz 2016. godine, žalbe na Rešenje o odbacivanju inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona i Ustavnih žalbi na Zakon, dostavljenih od strane 356 građana u 2014. godini.  Traži se i da predsednik Srbije kao predsednik najače parlamentarne stranke pokrene inicijativu za ukidanje Zakona i donošenje Zakona o povraćaju neisplaćenih delova penzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari