Sindikati zaposlenih u predškolskim ustanovama odustali od sutrašnjeg protesta ispred Ministarstva finansija 1Foto: Ministarstvo prosvete

Republički odbor Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije je doneo odluku da se privremeno odloži javna sednica tog odbora koja je bila zakazana za sutra, 4. jula, u 14 časova ispred Ministarstva finansija.

I Odbor delatnosti zaposlenih u predškolskim ustanovama GSPRS „Nezavisnost“ saopštio je danas da „zamrzava“ okupljanje zakazano za sutra.

„Pratićemo dešavanja vezana za aneks kolektivnog ugovora i ponovo se okupiti ukoliko se za tim pokaže potreba. Sutra će Predsedništvo sindikata u 11 časova biti primljeno u Ministarstvo finansija, kome će prisustvovati i državni sekretar Saša Stevanović. U razgovoru sa njima izložićemo razloge zbog kojih smo nezadovoljni radom Ministarstva finansija. Ako ovaj sastanak ne bude dao rezultate, Odbor će razmotriti situaciju i odrediti datum novog protesta.Na sastanku očekujemo da se izborimo za konkretne ustupke koji će neposredno popraviti položaj zaposlenih“, saopštio je danas Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Iz „Nezavisnosti“ kao razlog za odustajanje od najavljenog protestnog okupljanja navode to što je Ministarstvo finansija delom ispunilo svoju obavezu u vezi sa produženjem roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama.

Ranije danas vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević i predsednici reprezentativnih sindikata potpisali su danas Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Važeći PKU traje do 15. jula, a današnjim potpisivanjem važnost tog dokumenta se produžava za tri godine, odnosno do 15. jula. 2026.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari