Na osnovu poziva predstavnika Braničevskog okruga, grada Požarevca i opštine Golubac kao i ranije uspostavljene saradnje prilikom boravka delegacija Demokratske stranke u Švedskoj, u Požarevcu su boravili predstavnici Srpskog društva „Sinđelic“iz Geteborga. Oni su u okviru svoje posete Srbiji, pored Golupca i Požarevca, posetili i Niš i Knjaževac i održali četiri koncerta.


Prema dogovoru iz septembra meseca 2010. godine, gosti su obišli i Narodnu skupštinu Republike Srbije i Ministarstvo vera i dijaspore. Branka Majnovića, predsednika SD „Sinđelić“, Dobricu Đordevića, Milana Mitića, potpredsednika, Radoslava Jelačića, sekretara i koreografa KUD-a, kao i nedavno izabranog predsednika Saveza Srba u Švedskoj Miodraga Krljića ( podsećamo da u Švedskoj zivi 70.000 Srba ) i jos četrdesetak članova društva, u Narodnoj skupstini, dočekali su narodni poslanici Žarko Pivac i Radoslav Milovanović. Gosti su imali priliku da obiđu samo zdanje i da prisustvuju sednici Narodne skupštine gde ih je, u ime svih poslanika, pozdravila potpredesdnica Gordana Čomić.

Delegacija je zatim sa narodnim poslanicima, kojima se pridruzio i Aleksandar Čotrić, posetila Ministarstvo vera i dijaspore gde ih je primio državni sekretar Miodrag Jakšić. Tu je sačinjen dogovor o još sadržajnijoj i raznovrsnijoj budućoj saradnji sa predstavnicima dijaspore u Švedskoj.

U Požarevcu je prijem za delegaciju upriličio načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran S. Petrović.

Zajednickim nastupom sa folklornim ansamblom iz Požarevca, u prepunoj velikoj Sali Centra za kulturu Pozarevac, članovi KUD SD „Sinđelić“ su se na najbolji način odužili za gostoprimstvo Požarevljana koje je završeno zajednickim druženjem do kasno u noć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari