Indija je juče u trijumfalnom raspoloženju obeležila 60 godina od sticanja nezavisnosti od britanske vladavine. Mnogi građani Indije danas osećaju da je zemlja konačno zauzela svoje zakonito mesto kao veliki globalni igrač. „Uveravam vas da će svakom od vas i vašoj zemlji najbolje tek da se dogodi“, izjavio je premijer Manmohan Sing u tradicionalnom govoru povodom Dana nezavisnosti.

Indija je juče u trijumfalnom raspoloženju obeležila 60 godina od sticanja nezavisnosti od britanske vladavine. Mnogi građani Indije danas osećaju da je zemlja konačno zauzela svoje zakonito mesto kao veliki globalni igrač. „Uveravam vas da će svakom od vas i vašoj zemlji najbolje tek da se dogodi“, izjavio je premijer Manmohan Sing u tradicionalnom govoru povodom Dana nezavisnosti. Ali, iako je iza većine od ukupno 1,1 milijardu stanovnika Indije ostao bljesak ekonomskog rasta zemlje, Sing je upozorio: „Ne smemo da budemo previše samouvereni“.
Mere bezbednosti širom Indije juče su bile na najvišem nivou, naročito u mestima gde ključa pobunjeništvo, kao što je Kašmir, gde su službe mobilne telefonije bile ugašene kako bi se sprečilo uobičajeno nasilje na Dan nezavisnosti.
Sing se u svom govoru usredsredio na izazove s kojima se suočava zemlja u kojoj su deca više neuhranjena nego u Africi i koja je dom za više od trećine stanovnika sveta koji žive s manje od jednim dolarom dnevno.
„Indija ne može postati država sa ostrvima, gde s jedne strane postoji veliki ekonomski rast, a s druge oblasti netaknute razvojem, gde beneficije stiče samo mali broj ljudi“, rekao je Sing pred hiljadama ljudi i školaraca odevenih u uniforme narandžaste, bele i zelene boje indijske zastave.
Sing je održao govor iza neprobojnog paravana na vrhu Crvene tvrđave izgrađene u 17. veku u vreme vladavine careva iz dinastije Mogula. Indijski premijer pomenuo je u svom govoru i brojna pitanja domaće politike, od planova za investiranje gotovo 6.25 milijardi dolara u poljoprivredu, od koje se izdržava dve trećine Indijaca, do poboljšanja školskog sistema u zemlji u kojoj je trećina stanovnika još nepismena. „Gandijev san o slobodnoj Indiji u potpunosti će biti ostvaren kada iskorenimo siromaštvo“, izjavio je Sing.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari