Indijski premijer Manmohan Sing pozvao je na mir i obećao bezbednost ženama nekoliko dana pošto u Indiji besne protesti posle silovanja i brutalnog prebijanja jedne 23-godišnje studentkinje.

„Postoji bes i realna i opravdana strepnja zbog tog užasnog događaja“, rekao je Sing koji je pozvao narod na „mir“. „Veoma sam tužan što je došlo do sukoba između policije i demonstranata. Obećavam da ću sve učiniti da osiguram bezbednost svim ženama u zemlji“, dodao je indijski premijer. Policija u Nju Delhiju juče je saopštila da je oko 100 osoba, među kojima 60 policajaca, povređeno u sukobima s demonstrantima, na skupu koji je bio zabranjen u centru indijskog glavnog grada. Policija je navela da je pojačano policijsko prisustvo u Nju Delhiju i da nikome neće dozvoliti da ide prema parlamentu ili predsedničkoj palati. Policijsko pojačanje uspostavljeno je ne samo zbog mogućih protesta, već zbog jučerašnje posete Indiji ruskog predsednika Vladimira Putina.

Policija je nedavno uhapsila šest muškaraca zbog sumnje da su 16. decembra silovali studentkinju u autobusu u pokretu. Napadači su nju i njenog prijatelja prebili čeličnim šipkama, dok su satima vozili autobus gradskim ulicama, čak i pored policijskih punktova. Na kraju su ih svukli i ostavili ih na putu. Studentkinja se nalazi u bolnici na odeljenju intenzivne nege. U Delhiju nisu retki slučajevi da žene budu silovane u gradskom autobusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari