Singapur pogubio ženu prvi put posle skoro dve decenije 1Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Singapur je jutros izveo pogubljenje Saridevi Džamani, prve žene u toj državi nakon skoro 20 godina, uprkos negodovanjima grupa za ljudska prava, prenosi Gardijan.

Četrdesetpetogodišnja državljanka Singapura, koji je 2018. osuđena na smrt zbog trgovine oko 30 grama heroina, pogubljena je rano jutros, saopštio je Centralni biro za narkotike.

Veruje se da je ona prva žena pogubljena u Singapuru od 2004. kada je 36-godišnja frizerka Jen Mej Voen obešena zbog trgovine drogom, navodi lokalna grupa za ljudska prava Transformative Justice Collective.

Saridevi je tvrdila da nije mogla da da tačne izjave policiji jer je u to vreme patila od odvikavanja od droge. Sudija visokog suda je utvrdio da je Saridevi „u najgorem slučaju patila od blage do umerene apstinencije od metamfetamina tokom perioda uzimanja izjava“ i da to nije umanjilo njenu sposobnost da daje izjave.

Globalna komisija za narkotike, Međunarodna federacija za ljudska prava i Amnesti internešenel pozvali su vladu Singapura da zaustavi pogubljenje.

Saridevi je druga osoba koja je pogubljena ove nedelje i 15. otkako je vlada nastavila sa pogubljenjem u martu 2022. Pogubljenja su bila pauzirana na dve godine tokom pandemije, od kada je država sprovodila u proseku jedno mesečno, kažu aktivisti. U sredu je Mohd Aziz bin Husein, 56-godišnji Singapurski Malajac, osuđen na smrt zbog optužbi za drogu.

Amnesti internešenel je pozvao vlade, Kancelariju UN za drogu i kriminal i Međunarodni odbor za kontrolu narkotika da „povećaju pritisak na Singapur da okonča svoj veoma kazneni pristup politici kontrole droga“.

Vlada Singapura tvrdi da je smrtna kazna efikasan način za sprečavanje kriminala u vezi sa drogom, da čuva državu bezbednom i da je široko podržana od strane javnosti. Takođe kaže da su njeni sudski procesi pošteni.

Mišel Kazačkin, član Globalne komisije za politiku droga, rekao je da su pogubljenja bila „potresna i šokantna“. KAko je naveo, „ovo je u osnovi kršenje međunarodnog prava o ljudskim pravima jer je to nesrazmerna kazna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari