Sinod SPC odgovorio Hočevaru

Ostavite komentar


  1. Onda, postvani Sin od SPC trebalo bi da prizna ista prava Crnogorskoj PC i Makedonskoj PC.. Naravno, da bi se to postiglo, Sinod treba da se otarasi siriocu mrz nje Amfilohija Radovica.

  2. “Srpska pravoslavna crkva resko se oglasila na neprimereno upoređivanje srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, žrtve nacizma, s pronacističkim zločincem Alojzijem Stepincem, održavši mu pravoslavni čas etike.”

    KRST NA KRIŽU VS. KRIŽ NA KRSTU

    1. Poredbena priča o i oko dogođene vladike Nikolaja VELIMIROVIĆA i odgođene kanonizacije blaženika Alojzija STEPINCA, kako je bilo i za očekivati, dijametralno se razlikuje.
    2. Naime, kako je za Srpsku pravoslavnu (v.moto), tako je i za Katoličku crkvu (u Hrvata) takvo uspoređivanje posve neprimjereno:

    http://www.zg-nadbiskupija.hr/default.aspx?id=23271
    http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID...

    3. U čemu je problem? Zastajući isključivo na „svojoj istini“, spomenute duhovne vertikale (vladika Nikolaj i blaženik Alojzije), motre se onkraj dramatičnih procesa nacionalno političke integracije – prije svega Srba i Hrvata – na južnoslavenskom prostoru.
    4. Riječ je o procesima koji su, uz rimo-katolički i srpsko-pravoslavni, posebno obilježeni englesko-evangelikalnim klerikalizmom. O potonjem, uz Dragu PILSELA, posebno može svjedoičiti njegov učitelj – Peter KUZMIČ, prvak ekumenizma na ovim prostorima.
    5. S obzirom na to, ako ikad, onda katoličko-pravoslavno-evangeličke posesrtreime, što prešnije, trebaju krenuti putem „povijsnog čiščenja memoraija“. Uostalom, rekao bi umni Šagi Bunić: „Ali drugog puta nema“.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.